Voetballen is net als het leven, het is teamsport. Alleen ga je sneller, samen kom je verder…

Xander van der Veeke (47 jaar) ex-profvoetballer, kan terugzien op een glanzende voetbalcarrière. Daarover later meer. Volgens Xander is acceptatie de basis van succes, niet alleen in de sport maar ook daarbuiten. Het optimaal benutten van elkaars sterke punten en elkaars zwakke punten vergeven en aanvullen. Elke woensdagmiddag traint hij met veel plezier 50 (!) kinderen, alle 8 JO-10 teams, samen met Raymond Opdenkelder en een aantal hulptrainers. Xander: “Soms vraag ik wie heeft er zaterdag gewonnen? Als de ene helft glimt van trots, zegt de andere helft van de jongens steevast “maar wij hebben veel geleerd”. Dat is wat we de jongens graag meegeven. Rond deze leeftijd is het niet alleen voetbal maar zeker ook 50% opvoeding. Stilstand is achteruitgang en fouten maken mag. Alleen dan, word je als individu en met elkaar beter.”

Terugblik

Als 7-jarige jongen meldt Rotterdammer Xander van der Veeke zich bij voetbalclub DRL, de club op Zuid. Zijn talent wordt snel ontdekt, maar hij blijft zijn amateurclub trouw. Na 5 jaar in het eerste team te hebben gespeeld vertrekt hij op 21-jarige leeftijd naar Zwart-Wit ’28, een club van naam in die tijd, die speelde op sportpark De Vaan. Een jaar later haalt trainer Jan Everse hem naar PEC Zwolle, waar hij in het seizoen 1997-1998 als verdedigende middenvelder speelt. Xander: “Ik ben een centrale verdediger, maar bij PEC stonden toen twee oudgedienden in de defensie. Bovendien kreeg ik als middenvelder concurrentie van de 18-jarige Arne Slot. Toen een mega-talent, nu een toptrainer. Iemand die met beide benen op de grond staat. Een slimme jongen ook, die respectvol met zijn spelers omgaat. Je ziet nu het resultaat daarvan. Na een jaar bij PEC werd mijn contract niet verlengd,” zegt hij lachend. Na 3 jaar Zwart-Wit ’28 vormt Van der Veeke vervolgens 5 jaar samen met Richard Lodder een ijzersterke centrale verdedigers duo. Eerst bij 2e divisieclub ASWH uit Hendrik Ido Ambacht. Later gevolgd door 3e divisieclub Barendrecht. Bij zowel ASWH als Barendrecht worden ze 2x kampioen (toen nog Hoofdklasse) en wordt de Nederlandse Beker gewonnen. In 2005 wordt ASWH tevens algemeen Zaterdagkampioen en ook Landskampioen. Xander: “Richard en ik vulden elkaars sterke punten en tekortkomingen fantastisch aan. Ik heb bij 7 amateurclubs gespeeld, met als laatste vv Nieuwerkerk, en het is gelukt bij alle teams minimaal 1x kampioen te worden. Niet dat ik zo goed was. De sleutel was steeds het creëren van een homogene groep met een ongekend onderlinge acceptatie, focus en lol.”

Xander van der Veeke, trainer van pupillen onder de 10 jaar

Crossfit

Bij CrossFit, een uit de Verenigde Staten overgewaaide trainingsmethode, beoefen je in korte tijd een combinatie van sporten om topfit te worden. Zoals gymnastiek, hardlopen, zwemmen, roeien, gewichtheffen en andere sporten. Xander van der Veeke is een fervent CrossFitter. Hij is zo’n type, die graag uitdagingen aangaat. Dit jaar werd hij Nederlands Kampioen CrossFit in de leeftijdsgroep 45-49 jaar. Ook met zijn eigen bedrijf Continuous Integrity BV. maakt hij bij bedrijven en bij organisaties verbeterslagen. Met als motto “Doet iemand iets goed, geef dan een compliment. Doet iemand iets fout, biedt dan je hulp aan. Samen is alles leuker!”

ELTEE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *