Over vv Nieuwerkerk

VV Nieuwerkerk

Opgericht: 20 juli 1929

2150 leden

Sinds seizoen 2018-2019 zaterdag-vereniging voor prestatie-voetbal. 2e klasse.

Clubcode: BBDY33K

Statuten VV Nieuwerkerk

Tenue:

Shirt – rood; Broek – zwart; Kousen; rood-zwart gestreept. Merk: Robey Sportswear

De geschiedenis van vv Nieuwerkerk in vogelvlucht

Het is in de jaren 1918-1919 dat Nieuwerkerk aan den IJssel voor het eerst kennis maakt met de voetbalsport. Een groep Rotterdammers huurt een stuk weiland aan de ‘s-Gravenweg, halverwege de Kerklaan en de Vijf Boeken. Een paar palen in de grond en dat is het dan. De jongemannen spelen geen wedstrijden, het terrein dient als oefenveld. Nieuwerkerkers zijn niet betrokken en er niet blij mee. Ballen komen terecht op plaatsen waar dat beslist niet hoort. Dit ‘voetbal’ heeft het enkele jaren volgehouden.

 

Nieuwerkerk aan den IJssel blijft niet lang zonder voetbal. Werknemers van de glasfabriek ‘De Struischvogel ‘ formeren een elftal met de naam ‘D.O.S.’. Ze vinden een stuk grond aan de Rijskade dat als tuin is ingericht. De stokken met bonen maken plaats voor een provisorisch voetbalveld. Op de foto hieronder staan de spelers van het eerste uur. Het elftal stopt als eind jaren ’20 de glasfabriek failliet gaat.

In het voorjaar van 1929 maken de heren A. Kool en J. Stigter zich sterk voor oprichting van een voetbalvereniging in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op 20 juli 1929 wordt de Nieuwerkerkse voetbalvereniging ‘D.O.S.’ opgericht. P. de Man, L. de Hoog en C. Ames vormen samen met de voortrekkers het eerste bestuur.

D.O.S. begint wordt in de 3e klasse van de G.V.B. (Goudsche Voetbal Bond).
Omdat er binnen de G.V.B. al een club uitkomt met de naam ‘D.O.S.’, verandert de naam al snel in voetbalvereniging ‘Nieuwerkerk‘. Binnen drie jaar promoveert Nieuwerkerk naar de 1e klasse van de G.V.B.

Het gaat de club financieel goed, want in 1933 schaft vv Nieuwerkerk voor het vervoer naar de uitwedstrijden een eigen autobus van het merk T-Ford aan  voor ƒ 200,-. Chauffeur Johannes Kauffeld stalt de bus bij het café van de familie Honkoop. Nieuwerkerk-voetballers zijn nodig om de bus bij vertrek over de drempel en onderweg een helling op te duwen. Johannes zorgde voor een goede voorbereiding door bovenop door te rijden en de spelers naar de bus laten rennen. Als de autobus kapot gaat, brengt de veewagen van E.D. van Vliet uitkomst. Omdat personenvervoer in een veewagen niet mag, rijden de spelers bedekt door een zeil naar uitwedstrijden.

Vanaf 1935 tot voorbij de oorlog kent Nieuwerkerk financiële problemen. Werkloze leden krijgen kleding van de club, het ledental loopt terug en de club moet drastisch bezuinigen. Sportief is er wel succes in 1944, het eerste elftal wordt kampioen.

Na de oorlog stijgt het aantal leden weer. In het seizoen 1949-1950 komt de vereniging in competitieverband uit met zes elftallen; drie seniorenteams en drie juniorenteams. In 1956 telt de club al 250 leden. Het eerste elftal wordt onder leiding van trainer Scholten kampioen in de eerste klasse van de GVB en promoveert naar de vierde klasse van de KNVB. De spelers van het eerste elftal krijgen een balpen in de clubkleuren en trainingspakken.

Nieuwerkerk blijft jaren in de vierde klasse en degradeert in 1964 terug naar de GVB.

Het eerste elftal wordt onder leiding van trainer Wim Asselman kampioen in 1967 en promoveert terug naar de vierde klasse van de KNVB. In deze tijd lopen ook de gesprekken met de gemeente voor nieuwe velden, door een gestage groei zit de club krap in zijn jasje. In 1968 worden de plannen concreet.  VV Nieuwerkerk kan samen met de korfbalvereniging verhuizen naar sportpark Dorrestein.

De te bouwen opstallen, zoals kantine en kleedkamers, moeten voor eigen rekening door de vereniging worden gebouwd. De voorbereiding en de bouw vinden plaats tussen 1968 en 1971. Door de noeste arbeid van een groot vrijwilligers, met als leidende figuur Gerrit Groenendijk, verrijst een prachtige kantine met keuken en opslagruimte en een bestuurskamer, acht kleedkamers en twee scheidsrechterskamers.

De officiële opening vindt plaats op 21 augustus 1971 tijdens de Nieuwerkerkse Sportweek. Drie pupillenteams spelen wedstrijden tegen Feijenoord, de E-pupillen winnen zelfs met 1-0, een geweldige belevenis. Willem van Hanegem verzorgt de aftrap van de wedstrijd van het eerste elftal tegen het kampioenselftal uit 1958 van Sparta (2-2). Door de mogelijkheden van het nieuwe complex en de bevolkingsgroei in Nieuwerkerk groeit de club verder.

Nieuwerkerk groeit verder mede door het WK in 1974. Er blijven nieuwe pupillen toestromen bij Nieuwerkerk. In 1975 is bovenstaande foto gemaakt, op een door de pupillencommissie georganiseerd mini WK.

Op de foto rechts zittend v.l.n.r. Ferry polder, Marien v.d. Meer, Niels de Wolf, Niel Ebbutt, Jan Snijder, Imre Nemeth. Staand v.l.n.r.: leider Jan Baas, Johnny Hazenbroek, René van Bergen Bravenboer, Romke Terenstra, Ronnie van Leeuwen, Dirk-Jan Osinga, Michael v.d. Bovenkamp, Koen Baas (aanvoerder) en trainer Dick van Leeuwen.

In 1979 viert Nieuwerkerk het 50-jarig jubileum. De D1 leidde het jubileumjaar in met een 2-1 overwinning tegen Feyenoord D1 op het heilige gras van De Kuip. Het eerste elftal is succesvol en wordt kampioen met zeven punten voorsprong op Soccer Boys. Daarmee speelt Nieuwerkerk weer in de 4e klasse van de KNVB.

In 1982 krijgt vv Nieuwerkerk een lichtinstallatie om het hoofdveld. Dat drukt de pret niet als de ‘gravers’, die de bekabeling hebben gegraven en het beton hebben gestort op 17 april 1982 de openingswedstrijd spelen tegen het bestuur. Op 20 april speelt het bovenstaande eerste elftal de officiële openingswedstrijd tegen Xerxes 1.

In de jaren erna breidt Nieuwerkerk haar complex uit. Het kost de nodige afstemming met de gemeente maar als op 7 januari 1986 het fiat komt voor uitbreiding, verplaatst Wethouder Jan-Arie Scholten al de volgende dag een berg zand met de shovel. Nieuwerkerk krijgt een nieuw trainingsveld van 80-50 meter en een kunstgrasveld, beide met lichtmasten. Nieuwerkerk is één van de eerste clubs in de regio met een kunstgrasveld. Vele gerenommeerde clubs komen in de strenge winter die volgt spelen en trainen op dit veld. Wederom komt Xerxes 1 voor de openingswedstrijd, dit is op 28 oktober 1986.

Op 2 september 1987 openen we de uitbreiding van onze accommodatie, die tegen de bestaande gebouwen is aangebouwd. Penningmeester Dick Linkerhof is de drijvende kracht, bij zowel de financiering als de planning van de bouw met vele vrijwilligers. Bij de opening schiet ons jongste lid Youri Müller samen met voorzitter Piet van Straalen de deur in. Youri verzorgt ook de aftrap bij de wedstrijd van ons eerste elftal tegen het artiestenelftal, waarin onder andere Koos Alberts, Oscar Harris, Paul de Leeuw en Maarten Spanjer spelen.

Op 28 november 1987 neemt Piet van Straalen afscheid als voorzitter. Hij is vanaf 1930 lid als speler en is in zijn tot dat moment 57-jarige lidmaatschap 34 jaar bestuurslid, waarvan 29 jaar voorzitter. Piet van Straalen wordt erevoorzitter van de vereniging en de KNVB eert hem met de KNVB-speld in goud. Paul Patoir neemt de voorzittershamer over.

In 1989 viert Nieuwerkerk haar 60-jarig jubileum met diverse toernooien en een druk bezochte receptie. Het seizoen 1990-1991 is een dieptepunt voor de Senioren. Het eerste elftal degradeert naar de Goudse afdeling, net als 2e, 3e, 4e, 6e, 7e en 11e. Het 10e en 14e worden kampioen. Op 11 september 1991 stopt Paul Patoir als voorzitter.

In 1996 komt Dick Linkerhof door een tragisch verkeersongeval om het leven. Nieuwerkerk verliest daarmee een van haar meest betrokken vrijwilligers. Het bestuur richt een bouwcommissie op om één van de grote plannen van Dick te realiseren, een tribune met kleedkamers eronder. De commissie bestaat uit Paul Patoir (voormalig voorzitter), Martien Rockx (toenmalige voorzitter), Adrie van Wijland (toenmalige penningmeester), Leo van der Bijl (PR) en Teun de Wit, de vertegenwoordiger van de vrijwillige bouwploeg.

In april 1997 volgt de vergunning van de gemeente. In mei 1998 gaat een buitengewone ledenvergadering akkoord met de financiering en op 3 september 1999 kunnen we de nieuwe Dick Linkerhof-tribune openen met een wedstrijd tussen Nieuwerkerk 1 en Oud Sparta. Een mooie wedstrijd voor het eerste elftal dat in het seizoen ervoor weer naar de 4e klasse van de KNVB promoveerde.

Willem den Besten wordt in augustus 2001 trainer bij Nieuwerkerk en dat een periode van sportieve successen in. Al in zijn eerste seizoen promoveert Nieuwerkerk naar de 3e klasse. Dat verblijf duurt maar één jaar, Nieuwerkerk wordt weer kampioen en promoveert naar de 2e klasse. Daarmee komt het eerste elftal op het niveau, waar de jeugd selectieteams van de vereniging al eerder kwamen. Ook in de beker imponeert Nieuwerkerk, het schakelt hoofdklasser Katwijk uit en strandt in de kwartfinale tegen Hoofdklasser Noordwijk. In deze periode neemt de vereniging ook veld 6 in gebruikt. Je kunt er prima voetballen, al belandt de bal wel vaak in de sloot.

Het bestuur bestaat uit Wim Müller (Voorzitter), René Vis (Secretaris), Kees Schep (Penningmeester), Willem Bezemer (Jeugd) en Hans Jeroense (Technische Zaken). Ruud Halberstadt en Rob de Bruijn stoppen als bestuurslid en blijven actief in de vereniging. Rob komt met plannen voor zaterdagvoetbal en dat wordt uitgevoerd. We starten in 2003 met twee seniorenteams op zaterdag.

In 2004 viert Nieuwerkerk het 75-jarig jubileum. Jaren van voorspoed en groei volgen. Hans Jeroense neemt de voorzittershamer van Wim Müller over en spreekt als voormalige technische man sportieve ambities uit. Tot zijn frustratie en die van velen mislukt het meerdere keren op het laatste moment om te promoveren naar de eerste klasse. In het tiende seizoen in de tweede klasse lukt het dan toch. Op 15 mei 2011 verslaat Nieuwerkerk naaste concurrent JHR voor zo’n 1500 toeschouwers met 3-2. Een feest breekt los.

Op 24 september 2009 opent Nieuwerkerk een nieuw hoofdveld. Eerst spelen bestuursleden onder aanvoerder Hans Jeroense tegen leden van het gemeentebestuur, waaronder Wethouder Jan Verbeek. Daarna speelt het eerste elftal tegen Sparta 1. Na veel discussie koos het bestuur voor kunstgras. Dat is steeds beter geworden, zelfs op het hoogste niveau in Nederland wordt op kunstgras gespeeld. Het geeft Nieuwerkerk nog meer mogelijkheden om teams te laten trainen. Als enkele jaren later ook veld 6 een stuk wordt verplaatst en kunstgras krijgt, biedt Nieuwerkerk aan al haar leden de mogelijkheid om twee keer per week te trainen. Nieuwerkerk-leden geven in een enquête dan ook aan heel veel ‘voetbal voor haar contributie’ te krijgen.

Op zaterdag 15 november 2014 spelen de mannen van het vierde elftal de mooiste wedstrijd van hun leven. Als hoofdprijs van de Gelukstreffers van de Staatsloterij mogen ze aantreden tegen de oud-internationals onder leiding van Ronald de Boer. Zo’n 1000 toeschouwers komen op de wedstrijd af, die de ex-internationals met 6-2 winnen. Maar dat is bijzaak.

Op 6 juni 2016 promoveert het eerste elftal onder leiding van trainer Oscar Biesheuvel via de nacompetitie naar de Hoofdklasse. Nieuwerkerk eindigt achter RKAVV als tweede in de eerste klasse en verslaat daarna Purmersteijn en IFC in de nacompetitie. Het zoveelste hoogtepunt in de historie van vv Nieuwerkerk, onze mooie voetbalclub. Het verblijf in de Hoofdklasse duurt slechts één seizoen.

De vereniging groeit steeds verder. Mede door de successen van het Nederlandse vrouwenvoetbal groeit ook het meiden en vrouwen-voetbal bij vv Nieuwerkerk. In 2018 spelen de dames in bijna iedere leeftijdscategorie, waardoor de continuïteit van vrouwenvoetbal in Nieuwerkerk gewaarborgd lijkt. Ook het G-voetbal is al jaren niet meer weg te denken bij vv Nieuwerkerk. Met veel enthousiasme spelen de G-voetballers hun wedstrijden. Ook daar is een jeugdlichting actief, de woensdagavond-kanjers. Zo’n grote vereniging kan niet zonder uitbreiding van het complex. Na vele jaren met verschillende plannen, start de bouw van een gebouw met 11 nieuwe kleedkamers en ruimtes voor commissies en sponsors in juni 2016. Ruim een jaar later is de opening van de nieuwbouw.

In 2016 schrijft Marcel de Dood een officieus clublied voor vv Nieuwerkerk. “Rood-Zwart-Rood. Nieuwerkerk is groot.”

In de KNVB-regio West II stappen steeds meer clubs over van prestatievoetbal op zondag naar zaterdag. Na jarenlange discussie start ook vv Nieuwerkerk in het seizoen 2017-2018 met een team in de 4e klasse op zaterdag. Het zondagteam blijft actief in de 1e klasse. De discussie gaat voort en het bestuur besluit om het zondag-team niet meer in te schrijven voor het nieuwe seizoen. Desondanks levert zondag 1 goede prestaties en wint zelfs een periodetitel. Voor het seizoen 2018-2019 staat een selectie te trappelen met veel spelers die al in de jeugd in Nieuwerkerk speelden. Promotie uit de 4e klasse is de doelstelling!

En die doelstelling haalt ons eerste elftal glansrijk. Nieuwerkerk 1 wordt in het seizoen 2018-2019 overtuigend kampioen in de 4e klasse. Het seizoen kende een lange strijd met Bergambacht en CKC. De concurrentie morste tegen het einde van de competitie punten. Met een 1-1 gelijkspel thuis tegen CKC was de titel officieus binnen. Een week later was het officieel, op een zaterdag waar eerder het tweede team kampioen werd. Niet alleen deze teams werden kampioen, dat geldt voor de hele club. Steeds meer supporters keren terug en nieuwe gezichten bezoeken ook het supportershome. Op 20 juli viert een gezonde vereniging haar 90e verjaardag. Kort daarvoor is bekend gemaakt dat er nog twee kunstgrasvelden bijkomen, beide met verlichting, zodat de trainings- en wedstrijdcapaciteit verder uitbreidt.

 

 

 

 

Het seizoen 2019-2020 wordt in het voorjaar van 2020 ruw onderbroken door corona-maatregelen. Wekelijks wijzigen voor sportclubs de maatregelen van de overheid om verspreiding van het virus tegen te gaan. De competities worden voor alle teams stil gelegd en de jeugd speelt lange tijd alleen onderling. Nieuwerkerk heeft daarin het voordeel dat het een grote vereniging is, zodat ieder team tegen meerdere tegenstanders kan spelen. In de nieuwjaarsvideo eind 2020 kijkt voorzitter Hans Jeroense terug. “2020 gewoon een klotejaar”. Dankzij leden die hun contributie bleven betalen, diverse acties zoals een foto-actie waarin alle jeugdleden op de foto werden gezet en een oliebollenactie en sponsoren die de club bleven steunen hield vv Nieuwerkerk het hoofd financieel boven water. Om kosten te besparen stopt vv Nieuwerkerk met het clubblad de Goalgetter, dat jarenlang bij alle leden op de mat viel.

Op 27 september 2020 opent vv Nieuwerkerk het Goois Verkaikpad, als waardering voor vrijwiller Goos Verkaik die al jaren al het onderhoud op de club uitvoert.

 

 

 

 

 

 

Ook in het seizoen 2021-2022 waren er coronamaatregelen, die een groot beroep deden op vrijwilligers van de club. De competities konden voor het eerstin drie seizoenen met kunst en vliegwerk worden uitgespeeld.  Het eerste elftal  wordt op 21 mei 2022 kampioen van de derde klasse. Captain Bart Slob neemt na 334 wedstrijden in Nieuwerkerk 1 afscheid met de titel.

Ondanks de coronajaren is het aantal leden van vv Nieuwerkerk gegroeid tot ruim boven de 2000.  Hans Jeroense ontvangt op 1 januari 2023 de gouden waarderingsspeld van de KNVB voor zijn jarenlange verdiensten voor vv Nieuwerkerk. Hij is al 22 jaar bestuurslid van vv Nieuwerkerk.

Nieuwerkerk 1 speelt een goed seizoen 2022-2023 in de 2e klasse. Na een knappe derde plaats en twee overwinningen in de nacompetitie komt Nieuwerkerk met 4-1 tekort tegen Den Hoorn in de finale van de nacompetitie op het complex van TOGB. Nieuwerkerk neemt afscheid van hoofdtrainer Ron Luijten, die Nieuwerkerk 1 van de 4e naar de 2e klasse bracht. Michel van Noort volgt Luijten op.

 

 

 

 

Op 21 juli 2023 overlijdt Erelid René Vis op 70-jarige leeftijd. René was ruim 60 jaar lid en was 51 jaar bestuurslid. Voor al zijn werkzaamheden is René ook gewaardeerd in de vorm van de gouden waarderingsspeld van de KNVB en onderscheiden als Ridder in de orde van Oranje Nassau.