Hoe Ed Graper grote clubs van naam in de voetbalwereld op weg helpt

Hij was amper zeven jaar toen hij als jochie al het Nieuwerkerk shirt aantrok. Daarna speelde Ed Graper (58 jaar), een zeer getalenteerde linkermiddenvelder, met succes in alle jeugdselectie elftallen van de club. Met daarin ook jongens als Graham Rutjes, Eddo de Haas en Marc Olsthoorn. Als jong broekie debuteerde Ed al snel in het 1e elftal. Hoofdklasser ARC plukte hem snel weg, waarna hij tegen IJsselmeervogels, Katwijk e.a. zijn klasse etaleerde. Ed viel op jonge leeftijd op als durfal, iemand met een drive om dingen te bereiken in zijn leven. Thuis was het één en al Nieuwerkerk wat de klok sloeg. Zo stond zijn moeder achter de bar bij de club en zijn vader organiseerde van alles bij Nieuwerkerk, waaronder de klaverjastoernooien. Ed draagt zijn wortels bij Nieuwerkerk nog steeds met hem mee. Hij is nog steeds lid van Nieuwerkerk en hij maakt jaarlijks € 50,- over aan de Vrienden van vv Nieuwerkerk, een belofte die hij ooit aan zijn overleden vader heeft gedaan.

Ed Graper, geportretteerd door Ed Baars

Trainer bij Nieuwerkerk 1

Na eerder de B1 jeugd te hebben getraind, ging zijn tijd, met een CIOS-opleiding op zak, volledig op aan zijn eigen tennisschool. Toen hij op een zaterdag naar zijn zoontje in F12 keek, sprak Rob de Bruijn hem aan. “Ed zou jij trainer van ons eerste elftal willen worden?” Ed: “En wie Rob kent, die weet dat het een bulterriër is. Hij stond tot 3x voor mijn deur met dezelfde vraag, maar steeds dwingender. Nieuwerkerk was in 1998 een club zonder zelfvertrouwen. Het lachertje van de regio. Een grote club met 1000 leden, die in de 5e klasse steeds het onderspit dolf tegen kleine ploegen zoals WDS.

Clubcultuur

Ik heb ja gezegd onder een aantal strikte voorwaarden. De clubcultuur moest een totale verandering ondergaan. Andere trainers aanstellen, afscheid nemen van spelers en terughalen van spelers, waaronder Patrick van Loo, Michel Laanen en Robin Huisman die elders hoger waren gaan voetballen. En ik wist goede mensen om me heen te verzamelen. Oud-Nieuwerkerk spelers zoals Eddo de Haas en Fred Wallast.  Eind mei zijn we toen al met de ploeg gaan trainen voor het nieuwe seizoen. Om een ploeg te smeden, gingen we naar een camping in Brabant om een wedstrijd te spelen. We wilden beslist kampioen worden. Dat lukte en kregen na afloop van dat seizoen de kampioensbeker in handen! Daarna misten we op een haar na twee keer promotie naar de 3e klasse.

Inmiddels stonden talentvolle junioren als o.a. Robert Boevé, Tim van Haaften, Jeroen Haak en Bobby Zwang te trappelen van ongeduld om te spelen. Maar tegen bijvoorbeeld een stel houthakkers als v.v. Harvard uit Rotterdam-Zuid liet ik ze pas de laatste 20 min spelen. Ik was vooral bang voor hun benen. Dat namen ze me overigens niet in dank af, zo gretig waren ze. Na mijn vertrek kon nieuwe trainer Willem den Besten verder oogsten.

Hoe een trainingsloopbaan een bijzondere wending kreeg

Na Nieuwerkerk volgden Excelsior amateurs, Zwervers Capelle en twee seizoenen de Ajax jeugd, waaronder de 14-jaar groep, als assistent van Arnold Mühren. Daana vertrok hij naar HFC Haarlem als hoofd opleidingen en trainer van onder de 19. In die tijd was Haarlem een satelliet club van Ajax. Via Ajax kreeg hij de uitnodiging om naar Qatar te reizen voor een sollicitatie gesprek. Niet lang erna lag er een aanbieding op de deurmat om hoofd opleidingen te worden bij Aspire Academy in Doha (Qatar).

Ed: ”Ik heb de aanbieding wel drie keer gelezen. Nee, het was geen drukfout, het salaris wat er stond was juist. Verder zorgden ze voor een huis en een auto. Ik moest er trainingen geven en een beleidsplan maken voor de jeugd. Wat was er mooier dan naar een land te gaan waar alle buitenlandse topclubs in de winter trainen! Half augustus 2008 ben ik er met mijn vrouw Arlinda naar toegegaan. Het was er 45 graden en de Ramadan was net begonnen. Ik heb er tot 2017 met veel plezier gewerkt. De opdracht van de Emir van Qatar was klip en klaar. Zorg ervoor dat Qatar op voetbalgebied mee gaat tellen.

Organisatie

Vervolgens heb ik de organisatie opgezet met trainers uit diverse landen, die allemaal betaald voetbal hadden gespeeld. Spelers van naam, zoals Raul en Xavi, zaten wekelijks bij onze trainers te vergaderen. We trainden met beloftevolle spelers in een fantastische sportaccommodatie (https://aspire.qa/Home) waar naast voetbal ook nog allerlei andere sporten worden beoefend. Het complex had een eigen school, huisvesting voor de spelers en een sportziekenhuis. Er werkten daar zo’n 800 man aan ondersteunend personeel. Geselecteerde spelers van diverse clubs werden bij de Academy ondergebracht en trainden en studeerden het hele seizoen met elkaar. Die intensieve manier van werken bracht na jaren het beoogde succes. Qatar won in 2020 de Asiancup door ondermeer Japan, Australië en Saudi-Arabië achter zich te laten. Naast trainen, coachen en organiseren was ik ook analyticus van de Qatar Stars League live wedstrijden die op tv werden uitgezonden. Hard werken was het, een rollercoaster, maar ook leuk”.

 

Hoe Qatar het WK voetbal binnenhaalde                 

Qatar is een schiereiland en qua oppervlakte een kwart van Nederland. Het ligt tegen Saudi-Arabië aan. Het heeft 2 miljoen inwoners, waaronder ca. 300.000 met een Qatarese nationaliteit. De andere inwoners komen uit Sri Lanka, Filipijnen, Pakistan en Afrikaanse landen. Inmiddels krijgen die het minimumloon nu voor hun werk. Het land is ontzettend rijk vanwege de olie en meer nog door de gasvoorraden. Qatar heeft de 3e grootste gasvoorraad in de wereld. Ed: “Omdat geld geen rol speelde kon Qatar bij het indienen van hun bidbook voor het WK voetbal in 2022 flink in de bus blazen. Zo werden 8 unieke architectonische voetbalstadions gepresenteerd, een investering van zo’n 3 miljard. Maar belangrijk was ook dat Qatar met veel arme Afrikaanse landen contacten legde, er voetbalacademies opzette en ontwikkelingswerk verrichtte. Die landen steunden, bij de stemming over wie het WK mocht organiseren, unaniem voor Qatar, Nederland achterlatend met een forse domper.

Nadat in 2010 het WK 2022 was binnengehaald, pakte het land enorm uit. Snelwegen werden aangelegd, mooie metrostations gebouwd, prestigieuze 300 meter hoge wolkenkrabbers uit de grond gestampt, havens aangelegd en last but not least artistieke voetbalstadions gebouwd. Het WK 2022 van 21 nov. t/m 18 dec. zal met 25 graden onder de beste omstandigheden ooit worden gehouden in vergelijking met voorgaande WK’s. Ik zei het eerder al: alle grote ploegen trainen er in de winter. Zo heb ik met ondermeer Louis van Gaal, José Mourinho, Alex Ferguson e.a. over de manier van aanpak van voetbal in Qatar gesproken. Wat gebleven is zijn de kamelenraces in de woestijn, waar Qatarezen gek op zijn. Ik heb zelf nog meegemaakt dat een speler die een beslissend doelpunt maakte, een kameel cadeau kreeg!

 

Hoe is het verder gegaan?

Ed Graper heeft de laatste jaren niet stilgezeten. Zo heeft hij ondermeer in Zeist een KNVB-managementcursus gevolgd. Dat deed hij ook in Amerika (USA). Vervolgens heeft hij “Totalfootballconsultancy” opgezet. Ed adviseert met zijn bureau grote clubs van naam hoe zij een opleidingsprogramma voor de jeugd tot het eerste elftal moeten opzetten, odat er meer rendement kan worden bereikt en efficiënter wordt gewerkt.

Ed werkte bij FC Porto samen met Pepijn Lijnders, nu de assistent van Jurgen Klopp bij Liverpool. Clubs waar Graper de afgelopen jaren voor werkte waren bijvoorbeeld Leicester City, Aberdeen, Altinordu, FC Krasnodar, Glasgow Rangers, Genk, de Chinese voetbalbond, FC Lugano en Chiasso.

Ed werkt nu nauw samen met de Belgische wetenschapper Michel Bruyninckx https://www.mbmethod.be/, die zich toelegt om de cognitieve eigenschappen, zoals intelligentie en concentratie, bij jonge spelers te helpen ontwikkelen. Zo heeft hij spelers als Dries Mertens (Napoli), Sven Kums (Anderlecht) Omar El Kaddouri (FC PAOK) klaar gestoomd voor het grote werk. Ed: “Bij voetbal gaat het al lang niet meer alleen om talent, maar ook om de totale mens”.

Corona

Ed: “Door het corona-virus ben ik niet in staat om naar clubs te gaan. Vandaar dat ik even een time-out heb genomen. Dat komt me goed uit, want nu kan ik vrienden en de familie weer eens ontmoeten”O. ver zijn verdere toekomstplannen kan hij nog niet veel zeggen, maar een avontuur aangaan bij een buitenlandse club kan zomaar weer gebeuren. De durfal van toen is nog steeds aanwezig in hem!

One Reply to “Hoe Ed Graper grote clubs van naam in de voetbalwereld op weg helpt”

  1. Als kleine jongen veel mooie, gezellige en memorabele dingen meegemaakt. Daarna met hem mogen spelen in het 1e elftal en een fantastische tijd gehad. Naast een kenner is hij bovenal een fantastisch persoon met heerlijke humor. Succes Ed met alle dingen die je nog wil doen in goede gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *