Kapsenberg Van Waesberge: “De oudste drukkerij van Nederland”

“Onze zoons Brent en Deen spelen sinds de JO7 in hetzelfde team. Ze gingen halverwege dat jaar naar het talententeam en nadat ik ontdekte dat ik veel te fanatiek was als trainer, stonden Sjors en ik regelmatig te praten langs de lijn. We blijken beiden bij een drukkerij te werken en omdat het persoonlijk goed klikte, besloten we te onderzoeken of er samenwerking mogelijk was tussen het bedrijf waar Sjors werkte en Kapsenberg Van Waesberge.”

Norbert Voshol (39) is mede-eigenaar van de befaamde Rotterdamse drukkerij Kapsenberg Van Waesberge. “Het bedrijf heeft een enorme historie. Van Waesberge was vrijgekocht van de brandstapel door zijn vrouw en vluchtte in de 16e eeuw van Antwerpen naar Rotterdam. Daar startte hij in 1590 tegen de Laurenskerk de stadsdrukkerij van Rotterdam. Hij drukte onder andere de boeken van Erasmus. Er zijn nog mooie werken te bewonderen in een depot in Leiden. In 2000 ging het bedrijf samen met Kapsenberg, ook een oude drukkerij uit 1866. Ik ben daar 13 jaar geleden begonnen als Accountmanager, kwam in het MT en verwierf aandelen.”

Sjors Bleeker (43): “Ik kom uit een familie met grafische aanleg. Toen ik 18 was ging ik werken en leren in een drukkerij. Ik specialiseerde in signing, het beletteren van allerlei objecten. Dat vond Norbert ook interessant, want daar zag ook hij de toekomst voor Kapsenberg Van Waesberge. Van het onderzoek naar samenwerking tussen onze bedrijven kwam ineens een telefoontje of ik bij Kapsenberg Van Waesberge wilde werken. Toch mooi, hoe een contact op de voetbalclub kan leiden tot een nieuwe baan.”

Norbert: “Het aandeel van het bedrukken van papier is de laatste jaren flink afgenomen. Corona heeft dat verder versneld, toen de kantoren leeg bleven is digitalisering verder ingezet. Twintig jaar geleden waren en zo’n 3500 drukkerijen en daar zijn er nu nog zo’n 800 van over. Dat zal verder dalen. Een deel van onze toekomst zit in het overnemen van de klanten van de drukkerijen die het niet meer redden. De kracht van onze drukkerij is de mix van drukwerk, signing en de goede relatie met onze klanten. Vanaf het eerste idee tot de realisatie zitten wij graag aan tafel. We maken bijzondere producties ook in kleinere oplagen. Recent bijvoorbeeld ansichtkaarten met kunstwerken van het Kröller-Müller museum. Die moeten natuurlijk aan de hoogste eisen qua kleuren voldoen.”

Norbert Voshol overhandigt de eerste versie van vv Nieuwerkerk Zakelijk aan voorzitter Hans Jeroense

 

Sjors: “Ook ik heb het bij het team van mijn oudste zoon Mex geprobeerd als trainer. Dat was geen succes. Ik was door mijn fanatisme te kritisch, niet in het minst op mijn eigen zoon. Ik sta nu lekker langs de lijn, vaak een hele zaterdag, want Norbert en ik en onze zoons kijken ook graag bij het eerste elftal. Ik zie Norbert zes dagen per week, dat is een stuk meer dan de rest van mijn gezin. Laten we maar geen seizoenkaart voor Feyenoord nemen om ook de zondag nog samen in te vullen.”

Norbert: “Ik heb geen ambities als trainer meer, ook niet bij mijn jongste zoon Senn, die in JO8-6 speelt. Na een gesprek met Rob van den Berg en Paul de Willigen ben ik andere dingen voor de club gaan doen.Ik zit nu in de sponsorcommissie en daar doe ik leuk werk. Naast het aanbrengen van sponsors doen we ook acties zoals de stoeltjesactie en de verkoop van oliebollen. We hebben een geweldige voetbalclub, samen maken we de club nog beter.”

2 Replies to “Kapsenberg Van Waesberge: “De oudste drukkerij van Nederland””

  1. Dit verhaal las ik nu en weet weer iets meer, leuk om te lezen. Ik ben een kleindochter van een Kapsenberg en nu weet ik pas dat er maar weinig van zijn. Met meneer Kapsenberg uit de Mecklenburglaan had ik ooit een gesprek die toen zij dat we in principe de zelfde familieachtergronden hebben. Wat kunst betreft maakt ook mijn man mooie schilderijen waar jullie best kaarten van zouden kunnen maken maar dit ter zijde., Ik verdiepte mij in de Kapsenbergen van ooit en mijn vader was ook een Lukas , net als Lukas Kapsenberg was lang geleden. Dat jullie bedrijf al zo oud is wist ik niet maar wel moet ik nog van de oude familie Kapsenberg een foto hebben, groeten mevr. W. Peters

  2. Beste
    Ik ben Maria van Waesberghe , mijn neef Werner van Waesberghe is op zoek naar het boek ,
    het geslacht van Waesberghe door de eeuwen heen betreft de periode van 1279 tot 1983 .
    Geschreven door Dr J.P. van Waasbergen .
    Mijn vraag is of er nog een mogelijkheid is om nog aan zo’n boek te komen. Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *