Eelke Wichers: “Ik ben het liefst op een plek waar ik veel mensen ken en mij thuis voel”

“Toen mijn zoon Steijn (11) in de JO13-4 ging keepen, kwamen er andere trainers voor zijn team. Ik heb dat jarenlang met veel andere vaders gedaan in de jaren ervoor. Ik vond het erg leuk dat Raoul Graham me vroeg om Teammanager te worden van het team. Ik zou het heel jammer gevonden hebben geen rol meer te spelen. Maar anders was ik in de commissiekamer gaan zitten, of had ik bardiensten gedaan. Ik wil een rol spelen op de club waar ik het naar mijn zin heb, zo leer ik veel mensen kennen en dat maakt het veel leuker. Ik ben het liefst op een plek waar ik veel mensen ken, ik ga ook liever naar bijvoorbeeld L’Esperance dan naar een willekeurige andere kroeg.”

In de bouwcrisis van de jaren 80 verhuisde Eelke Wichers (46) vanuit Gorssel in de Achterhoek naar Nieuwerkerk aan den IJssel, zodat vader Jan hier kon werken. “We startten in De Els, een flat op 100 meter van de voetbal. Naast school was ik altijd op de voetbalclub of bij de tennis. Ik kon aardig tennissen en moest op een gegeven moment kiezen tussen de twee sporten. Dat werd tennis. Die sport heeft me mijn baan opgeleverd bij Den Ouden Assurantiën, de hoofdsponsor van de club. Ik had er gesolliciteerd, maar er was geen plek daar. Dat vertelde ik aan wat oudere mannen op de club waar ik mee speelde. Geo Hoogendoorn en Paul Plas bleken grote klanten van DOA te zijn, dus die deden een goed woordje voor me bij Teun Willem. De volgende dag kreeg ik een telefoontje dat ik er kon starten. Ik zit er bijna 25 jaar en het bevalt van beide kanten goed”.

“Mijn werk als adviseur hypotheken en zakelijke verzekeringen is goed te combineren met mijn vrijwilligerswerk op de voetbalclub. Sinds de coronatijd zijn we gestopt met de avondafspraken, omdat veel mensen overdag ook thuis waren. Dat maakt het allemaal makkelijker. Naast teammanager van de JO13-4 help ik het scoutingsteam dat talentvolle jeugd in kaart brengt met administratieve taken en om samen spelertjes te bekijken. Er is ook organisatie nodig om wedstrijden voor opvallers te organiseren of om spelers mee te laten trainen. Dat organiseer ik graag, ik zit ’s avonds regelmatig met de laptop op schoot om dingen te regelen. Mijn taken als teammanager en teamlid van de scouting neem ik serieus. Teams JO13-4 en JO13-3 lopen in prachtige nieuwe kleding met dank aan de sponsoren en voor het seizoen had ik al veel oefenwedstrijden geregeld. Raoul wordt ook wel eens gek van me denk ik, omdat ik alles vraag om mijn taak zo goed mogelijk in te vullen.”

“Bijna had ik geen rol meer, omdat Steijn in een selectieteam met andere trainers kwam. Zo zijn er best veel ouders, die van het ene op andere seizoen geen rol meer hebben. De communicatie daarover kunnen we verbeteren, al is het maar de erkenning voor wat ze in de jaren ervoor gedaan hebben. Ik ben er ook van overtuigd dat als we ze vragen voor andere taken, dat ze dat graag doen. Veel op de club komt op een beperkte groep vrijwilligers aan en dat komt ook omdat we mensen niet weten of durven te benaderen.”

“Het gaat nu lekker met Feyenoord, ik ga dat steeds leuker vinden omdat Steijn zo fanatiek is. We zitten vaak met Tijs en Timo Borsboom in de Kuip, als we via Tijs en zijn vader aan kaarten komen. Ik had veel geluk dat we kaarten voor de kampioenswedstrijd hadden vorig jaar. Dat maken we letterlijk en figuurlijk niet elk jaar mee in Rotterdam.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *