‘We zijn niet bijgelovig, maar hebben wel een geluks-WC in de kantine…’

Team in Beeld: Meiden Onder 17–1

Succes-supporters vind je op alle niveaus; van kelderklasse tot Champions League. Ook de redactie van Goalgetter is niet immuun voor de geur van succes. Mede hierdoor schitteren de meiden uit onder 17-1 in deze editie van Team in Beeld. Hoeveel titels heeft deze groep inmiddels gewonnen? Welke bekers staan er reeds in hun prijzenkast en wat is het geheim van dit ongekende succes?

Wat is de Goalgetter?” De toon is direct gezet wanneer uw verslaggever op een waterkoude donderdagavond kennismaakt met MO17-1. Al snel blijkt deze onwetendheid een logisch gevolg van de drukke agenda die de meiden erop na houden. Autorijlessen, school, dansles, meerdere trainingsavonden én wekelijks een kraker in de Hoofdklasse: logischerwijs geen tijd om het mooiste clubblad van Nederland te lezen.

Toch had de aankondiging van deze reportage (wederom) een positieve invloed op de trainingsopkomst. “Ze zijn vanavond speciaal allemaal gekomen” vertelt trainer en coach Ron. Zowel in aantal (16 meiden) als uitstraling (gekleed in sjiek presentatie-tenue) straalt deze groep voetbalsters toewijding uit. Zodra de bal begint te rollen wordt direct duidelijk dat de profi-uitstraling van MO17-1 allesbehalve show is. Wat start met de noodkreet: “Ron wat ziet deze oefening er ingewikkeld uit!” blijkt vrij snel gesneden koek voor deze geoliede voetbalmachine. Soepel gaat de bal van voet tot voet en wordt vervolgens meermaals knalhard in de kruising geschoten. Het moge duidelijk zijn: deze meiden zitten absoluut op voetbal.

‘Jongens zeggen soms gewoon vlak voor de training af. Dat kan echt niet bij ons!’

Het onlangs behaalde kampioenschap in de Hoofdklasse is de zoveelste titel voor de meiden. “Deze groep is de afgelopen jaren vaker wel dan geen kampioen geworden” aldus een trotse trainer. “Daarnaast hebben ze vorig seizoen de KNVB-beker gewonnen, een unicum voor het meidenvoetbal van vv Nieuwerkerk.” Dat het hier gaat om een getalenteerde lichting blijkt uit het feit dat een groot aantal boven hun leeftijdscategorie speelt. Bovendien diende de voetbalklasse van menig speelster zich al aan in de periode dat ze nog uitkwam voor gemixte elftallen. “Je moest altijd eerst een doelpunt of belangrijke actie maken voordat de jongens naar je over ging spelen” onthult tweede-captain Michelle. Het besluit om een volledig meidenteam te vormen is er dan ook één die op grote tevredenheid kan rekenen. “Jongens zeiden soms vlak voor de training af. Dat snap ik echt niet.” Bovenal heerst er grote tevredenheid over de teamsfeer. “In de wedstrijd moet je soms streng tegen elkaar zijn, maar daarbuiten hebben we het eigenlijk altijd gezellig” legt aanvoerder Esmee uit. “Bovendien zijn we gewoon bloedfanatiek zodra de aftrap is genomen” vervolgt de captain. Keepster Morgan gaat hier volledig in mee: “Ik word regelmatig tot rust gemaand door de scheidsrechter, maar wat doe je eraan, ik wil gewoon winnen!”

‘We zijn niet bijgelovig, maar hebben wel een geluks-WC in de kantine…’

Het geheim achter de ongekende zegereeks van dit elftal is groter dan enkel een goede teamsfeer en gezonde dosis talent. Geluks-elastiekjes, een vaste volgorde waarin voetbalschoenen worden aangetrokken, kilo’s haarspray, een zeer secuur uitgezette warming-up, muzikale ondersteuning van Kinderen voor Kinderen, een opzwepende yell (“VV, Nieuwerkerk! Samen? STERK!”) én een favoriete WC in de kantine: het bijgeloof is sterk aanwezig.

Na de winterstop wordt voorzichtig toegewerkt naar een internationaal toernooi in Denemarken. Ondanks dat er geschokt gereageerd wordt op het mogelijke postuur van hun Scandinavische opponenten: “Die chicks zijn allemaal gigantisch daar!” zal er met vertrouwen afgereisd worden. In de tussentijd zijn de meiden zeer blij met hun lokale VVN. Zowel SVS-transfers Roos, Pascalle & Chenevieve als Cruijff-fan Isis zijn zeer te spreken over de huiselijke sfeer op Sportpark Dorrestein. “Deze club ademt gewoon voetbal en gezelligheid!”

Is jouw team ook onverslaanbaar? Hebben jullie nog meer vaste rituelen voor een wedstrijd? Of zou je ook graag een keer met een compleet elftal willen trainen? Nodig Goalgetter uit voor een reportage en schitter in de volgende Team in Beeld. Wij horen graag van jullie!

Door Milan ‘t Hooft