“We zien het als beloning van de club”

Floris Galenkamp (21) en Erik Prinsen (24) haalden twee maanden geleden hun trainersdiploma, Uefa C Youth om precies te zijn. “Ook Howard Nedd heeft het diploma gehaald. Omdat dezelfde begeleider als Howard hadden, en Howard wegens familieomstandigheden naar Aruba moest, haalden wij het diploma iets eerder dan Tim van Stigt. Tim is nog bezig met de opleiding.”

De jonge trainers zijn trots op het diploma en zien het als een opstapje dat nodig is voor verdere stappen in het trainersvak. “Het was een leuke cursus, maar stelde ook weer niet heel veel voor. Het niveauverschil in de groep was groot. De trainer van ADO JO15-1 was erbij, en ook de trainer van Pernis JO11, dat derde klasse speelt. Dat heeft toch wel effect op de opleiding.”

Erik en Floris hebben al meerdere jaren ervaring in het trainersvak. Erik vertelt dat ik, de interviewer, hem prikkelde om trainer te worden. “Op een kampioensfeest van het eerste hadden we allemaal wat gedronken en spraken we elkaar. Jij was D-coördinator en zocht trainers voor het nieuwe seizoen voor de D-pupillen. Ik ben toen samen met Jordy van Herpen de D8 gaan trainen, het team van mijn broertje Simon. Het jaar erna vroeg John Hazebroek me om assistent van Nick van der Burg bij de D2e worden. Ik vind het echt leuk, het is ontspanning voor me naast mijn Pre Master Transport Infrastructuur en Logistiek aan de TU Delft. Ik ben nu assistent van Bart Meeske bij JO13-1. Ik wil nog jaren door als trainer.”

Ook bij Floris Galenkamp speelt Jordy van Herpen een belangrijke rol aan het begin van zijn trainerscarrière. “Ik was 17 en moest stoppen door een blessure aan mijn elleboog. Vrienden Jim Parie en Jordy van Herpen waren trainer van de D4 en vroegen of ik ze wilde helpen. Daarvoor was ik trouwens ook al vier jaar keeperstrainer met Leon Aantjes van de E- en F-selectie. Jordy en Jim stopten, maar ik wilde hogerop. Dat heb ik bij Rob van den Berg aangegeven. Ik wilde een 11 tegen 11-team, Rob adviseerde om te beginnen bij de E3, omdat dit beter is voor mijn ontwikkeling. Ik vroeg Stefan Berwald of hij samen met mij trainer wilde worden, dat werd een mooi trainersduo. Ik ben nu trainer van JO12-1, dat in de JO13-competitie op groot veld speelt. Ik weet niet waar mijn top als trainer ligt, soms zie ik me wel als trainer van een eerste jeugdteam van een BVO in de toekomst.”

Erik en Floris zien het als een mooie beloning van de club dat zij de opleiding mochten doen. “De club investeert in ons, dat zien we als waardering. We tekenen wel een contract, dat we als we de opleiding doen zeker twee seizoen trainer bij vv Nieuwerkerk blijven. Dat zijn we natuurlijk van plan. We hebben mooie lichtingen onder onze hoede en het niveau van de jeugd van Nieuwerkerk gaat steeds verder omhoog. De cursus draagt daar ook aan bij. We hebben vooral geleerd om een training op te bouwen vanuit een bepaalde probleemstelling. Alle oefeningen waren gericht op tactische problemen, bijvoorbeeld dat je een oplossing moet zoeken als de laatste man inschuift. Daar moet je dan een tactische training voor verzinnen, die gaven we aan de groep van Floris. Een  belangrijk leerpunt is dat als je bijvoorbeeld de aanvallende partij iets wilt leren, dat je het deel van de groep dat de verdedigende partij nadoet eerst heel goed moet instrueren. Andere trainers en Danny Mulder, onze docent geven dan feedback. De jongens vonden de trainingen trouwens vreselijk, omdat ze vaak stilstaan als we wat uitleggen. We willen ze nogmaals hartelijk bedanken.”

Marcel de Dood, maart 2019