Te groot krachtsverschil bij paastoernooi JO12-4

Geen uitgebreid tweede paasontbijt voor JO12-4, maar drie pittige potjes van 25 minuten bij VVOR. Bepaald geen ‘eitjes’ voor de afvaardiging uit Nieuwerkerk, met tegenstanders die normaal gesproken op een hoger niveau spelen.

Hoewel het goed toeven was in het zonnetje aan de Prinsenlaan in Rotterdam-Oost, kende het toernooi helaas een chaotische start. Het programma was omgezet en de eerste wedstrijd was vervroegd. Omdat de begeleiding hierover niet vooraf was geïnformeerd, kwam bijna iedereen te laat..

De door vakanties al uitgedunde ploeg stond uiteindelijk slechts tien minuten te laat (maar nog wel met een man minder) aan de start tegen VVOR JO12-2. Zelfs met Bobbie van JO12-2 als invaller was Nieuwerkerk in ondertal niet opgewassen tegen de thuisploeg. De 1-0 stond dus ook al snel op het scorebord. Toch leek Nieuwerkerk in potentie niet minder dan deze tegenstander en ging snel op zoek naar de gelijkmaker, die ook volgde: Stijn had een strakke corner in huis en bij de tweede paal knalde Bobbie de bal heerlijk binnen (1-1). Een minuut later stond het echter alweer 2-1. Een aantal spelers keek hierbij toe hoe Jaydey in z’n eentje twee spelers van VVOR van het scoren probeerde af te houden. Nieuwerkerk – inmiddels ‘compleet’ – kwam wel steeds beter in de wedstrijd. En juist op het moment dat de gelijkmaker aanstaande leek, counterde VVOR naar 3-1. Het door de valse start toch al broze verzet was hiermee gebroken. Met twee onhoudbare schoten liep de sterke tweedeklasser uit naar 5-1. Een harde les in effectiviteit en inzet.

Voor de tweede wedstrijd was de voorbereiding beter. Het ‘gatenschietspel’ ging voortvarend en er kon voor de wedstrijd zowaar een opstelling worden gemaakt.  Er was echter één probleem: de kracht van de volgende tegenstander. De organiserende vereniging had bedacht dat onze JO12-4 het ook wel kon opnemen tegen hun JO12-1, uitkomend in de hoofdklasse! Dat leek heel even waarheid toen Stijn na een steekpass van Finn alleen op de keeper afging. Zijn inzet haalde het doel echter niet en in de tegenstoot was het gelijk raak: 1-0 voor VVOR. Onder de indruk van zoveel effectiviteit liet Nieuwerkerk gelijk daarna ook de 2-0 toe en was het al beslist. Toch kreeg Nieuwerkerk nog een kans. Finn had een zeldzame passeeractie in huis en legde de bal voor op Bobbie. De invaller kwam helaas net wat kracht tekort om binnen te schieten. Zoals te verwachten ging de bal er aan de andere kant wel in: 3-0. Deze wedstrijd was een oefening in verdedigen, waarbij Thijmen en Jaydey zich wisten te onderscheiden van de rest met af en toe daadkrachtig ingrijpen. Ondanks het goede werk van deze twee liep de score uiteindelijk op naar een eclatante 6-0. Daar kon ook de in de slotfase opgeleefde Daniël met een paar prima acties op het middenveld niets meer aan veranderen.

De laatste tegenstander was van een heel wat minder kaliber dan de de 1 en 2 van de thuisvereniging. Hoewel HWD JO12-1 in de respectabele tweede klasse speelt, ging elke vergelijking met VVOR mank. En dat hielp! Opeens hadden onze jongens veel minder last van de warmte en hadden zij zichtbaar meer plezier in het spel. Op jacht naar de eerste treffer schoot Stijn hard op doel maar zijn inzet binnenkant paal caramboleerde via de ander paal weer terug het veld in. In het vervolg was het wel raak: Daniël legde de bal terug op Finn, die de bal met binnenkant rechts in de verre hoek schoot: 1-0. De toon was gezet en vele kansen zouden volgen. Gaby poeierde de bal van afstand op de kruising en een punter van Finn ging rakelings voorlangs.  De keeper van HWD pakte vervolgens een laag schot van Gaby en onderschepte een gevaarlijke voorzet van Stijn. De doelman was ook alert toen een hoge bal van Tobie in het doel dreigde te vallen, maar moest even later het antwoord schuldig blijven op een inzet van Stijn. De rechterspits werkte de bal op aangeven van Finn in de korte hoek binnen: 2-0. Even later was het definitief beslist toen de keeper een pass van Tobie losliet en het voor Bobbie een koud kunstje was om de 3-0 binnen te tikken. Stijn schoot nog van dichtbij hard op de lat, maar had meer geluk toen zijn voorzet even later door een verdediger in eigen doel werd gelopen: 4-0. Daniël liet zich gelden op het middenveld en was twee keer dichtbij een doelpunt. Maar waar de bal er bij hem niet in wilde, was het Bobbie die zijn derde maakte. Een subtiel passje van Finn stelde de gelegenheidsspits in staat om zijn hattrick te volbrengen (5-0).  Het sluitstuk was voor Tobie die na goed werk van Gaby de afvallende bal beheerst over de keeper schoot: 6-0.

Met de juiste instelling had er wellicht meer ingezeten dan twee keer een pak slaag en één ruime overwinning. Hoe dan ook, het was een leerzame ervaring. En sowieso een mooie dag.