Scheidsrechtersbal: nieuwe spelregels

Komend seizoen veranderen er ruim 30(!) spelregels in het voetbal. We kennen de Internationale spelregelcommissie (IFAB) als conservatief. Voetbal is met de huidige regels de meest populaire sport ter wereld geworden, dus er zal vast heel veel goed zijn. Gelijk hebben ze.

Zelf ben ik een stuk progressiever in mogelijke aanpassingen van de regels. Het neerhalen van een doorgebroken speler, zou van mij altijd een penalty mogen zijn en een overtreding in het strafschopgebied waar geen doelkans wordt ontnomen een indirecte vrije trap. Maar ja, ik ben maar een scheidsrechter in het jeugdvoetbal, dus volg ik de regels die gelden. Hoewel, stiekem wil ik er in de geest van de wedstrijd best van afwijken.

Wat verandert er dan wel komend seizoen? Hier volgen de belangrijkste veranderingen.

Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middellijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen.

Een prima regel, die ik als het kan ook al toepas. Zeker als een speler geblesseerd aan de andere kant van het veld ligt, moet hij er uit bij de dichtstbijzijnde plek. Toch ben ik benieuwd naar de handhaving. Er zijn veel regels als deze, zoals “aanraken van de bal na fluiten van de scheidsrechter is geel” of “de keeper mag maar zes seconden de bal vasthouden” die niet worden gehandhaafd. Gaat vanaf nu de scheidsrechter de (tweede) gele kaart trekken voor de speler die toch tijdrekkend het veld verlaat. Ik twijfel daar sterk aan.

Het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn

Voor 99,9% van de voetballers in de wereld gaat er niks veranderen. In de jeugdwedstrijden die ik fluit heb ik nog niet gezien dat spelers van de aanvallende partij in de muur gaan staan. Er lijken me belangrijker problemen om op te lossen.

Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bij een handsbal in een verdedigende situatie is het meestal een overtreding, dus blijft het interpretatie van de scheidsrechter.

Ik zal u de uitleg van de spelregelcommissie besparen. We kennen alle discussies over verdedigende situaties over hands en die zullen we houden. Het is aan de scheidsrechter, dus als iedereen zich realiseert dat hij het met de beslissing eens of juist oneens zou zijn, als die aan de andere kant van het veld was genomen, dan houden we het samen gezellig.

Bij een doeltrap is het voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

Een prima wijziging. Als scheidsrechter voelde je je toch altijd bezwaard als je de doeltrap moest laten overnemen of als je opzettelijk spelbederf als de verdediger onder druk werd gezet en opzettelijk de bal binnen het strafschopgebied aannam niet kon bestraffen. Want dan werd het overnemen.

De overige spelregelwijzigingen zitten in de categorie Het zal wel. Zoals dat de keeper de doelpaal niet mag aanraken bij een penalty. En als hij dat wel doet dan? Moet de scheidsrechter dan met geel wapperen? Bedenk bij alles: ook de scheidsrechter kan er wel eens naast zitten. Dat doet hij niet expres, dus wees blij dat hij er is, respecteer zijn beslissingen en bedank hem na de wedstrijd.

Marcel de Dood, maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *