Scheidsrechtersbal: De VAR en het goede voorbeeld

De VAR heeft eindelijk zijn intrede gedaan. Er waren zoveel discussies over discutabele en foute beslissingen van de scheidsrechter, die zouden allemaal tot het verleden behoren. Een misvatting. We discussiëren nog meer. De romantici die beweren dat discussies over beslissingen bij voetbal horen, komen ruimschoots aan hun trekken. “Hoe kan de scheidsrechter dat niet zien” is uitgebreid met “Waarom grijpt de VAR wel of niet in?”. De verwijten over manipulatie zijn nog sterker dan eerst. De VAR heeft niet meer het excuus van plaats en zicht, die moet wel slechte plannen hebben om wel of niet in te grijpen.

De romantici die beweren dat discussies over beslissingen bij voetbal horen, komen ruimschoots aan hun trekken.

Op de amateurvelden hebben we hier geen last van. Daar heerst nog de algehele opinie over scheidsrechters; je hebt slechte en hele slechte. In de Week van de scheidsrechters doet de KNVB een oproep aan met name coaches om het goede voorbeeld te geven aan hun pupillen. Als de coach kritiek heeft op de scheidsrechter, dan nemen de spelers het over. Iedere scheidsrechter weet dit.

Hé Hé Hé Hé Hé

Dezelfde avond speelt Oranje tegen Duitsland. Scheidsrechter Cakir beoordeelt een uitbal vlak voor het coachvak van Koeman verkeerd. Volgens Koeman dan. Hij reageert demonstratief en roept tienmaal “Hé”, de handen uiteen, zichtbaar geïrriteerd over het grote onrecht. Om een uitbal, bij de middellijn. De KNVB haalt dezelfde week een speler van Jong Oranje uit de selectie wegens spugen naar een tegenstander. Terecht, spelers van Oranje moeten het goede voorbeeld geven. Onze bondscoach ook! Zal hij zelf ook die verantwoordelijkheid inzien?

Marcel de Dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *