“Liefst heb ik nog vijf moeders voor hulp.”

Mirella Heuvelman

“Vroeger speelden mijn broer John en ik op de velden van de Rijskade. Het grensde aan de achtertuin van opa en oma. Vv Nieuwerkerk zat er dus al vroeg in bij mij.”

Mirella Heuvelman verzorgt al zo’n 16 jaar achter elkaar de trainingen op zaterdagmorgen voor de startende voetballertjes, de F0. Bijna alle jeugdspelers die nu actief zijn heeft ze zien komen en kent ze nog.

“Het is wel fijn dat ik de F0 nu samen met Wout van Driel doe. Soms is het voor mij ook moeilijk in te passen. Mijn twee jongens Nicolai en Levi voetballen vaak op het tijdstip dat ik training geef. Ik vind het dan best vervelend als mijn vriend Richard met Levi meegaat en Nicolai met iemand anders moet meerijden. Als ik daar echt bij wil zijn, kan ik de trainingen zonder zorgen aan Wout overlaten.”

“Ik ben op mijn 16e zelf gaan voetballen. Ik kom uit een voetbalfamilie, dus ergens was dat wel logisch. Al was het vrouwenvoetbal 30 jaar geleden veel minder normaal dan nu. Toch had Nieuwerkerk toen twee vrouwenteams. Frans de Hollander en Rob van de Berg waren de trainers. Er was geen nieuwe vaste instroom vanuit de jeugd , dus hield het bij Nieuwerkerk een keer op. Toen zijn we met een groep meiden bij Groeneweg gaan voetballen.”

“Al snel werd ik ook trainer van lagere F-teams. Ik haalde mijn diploma’s samen met John Hazebroek en Serge Uytenhoorn. Ik had wel ambitie om F-selectie te gaan trainen, maar Nieuwerkerk zag dat toen niet zitten. De communicatie erover ging niet zo fijn, dus ben ik bij Groeneweg gaan trainen. Daar kreeg ik wel het hoogste F-team, al was dat daar niet zo moeilijk toen.”

“Toen ik werd benaderd om bij Nieuwerkerk de F0 te gaan doen, ben ik als trainer terug gekomen. Het blijft heel leuk om met die kleine kinderen te trainen. De eerste voetbaltraining is voor hun een grote ervaring. En ze komen met de mooiste verhalen over bijvoorbeeld een nieuwe jas. De meeste kinderen zijn nog helemaal niet met winnen of verliezen bezig. Wout en ik krijgen altijd hulp van ouders. Eén jaar hadden we iedere week spelers uit de A-selectie erbij. Het zoontje van Ron van der Sar, toen trainer van A1, trainde met ons mee en hij vond het belangrijk dat zijn spelers iets terug doen voor de club. Dat was wel heel fijn hoor. Dit jaar hebben we ook weer een fijne groep ouders, maar voor het mooie zou ik nog wel vijf vrijwilligers erbij willen hebben. Het liefste moeders, want voetbal wordt steeds meer een sport voor vrouwen!”

“Mijn vriend Richard geeft bijna iedere avond training op de club. Ik werk vier dagen op de administratie van FM Keukens in de Spaanse Polder. Dan is het best wel passen en meten in het gezin om alles soepel te laten lopen. Als de jongens zelfstandiger zijn, zou ik zelf wel een belangrijke rol willen spelen om ons meidenvoetbal naar een nog hoger niveau te brengen. We hebben al enorme stappen gezet en met een goede organisatie en meer focus op presteren in plaats van recreëren kan het nog beter. Dat lijkt me nog eens echt leuk om te doen.”