Kees Luijt: “Geen hoogtevrees hebben is de belangrijkste voorwaarde”

Toen ik 22 was, werkte ik voor een bedrijf. Dat moet sneller kunnen en dat kan ik zelf beter. Jeugdige overmoed natuurlijk, maar het pakte goed uit. Zo werd ik ondernemer en dan kun je eigenlijk niet meer terug.” Kees Luijt (41) is eigenaar van BC Zonnepanelen. Het bedrijf komt voort uit Bewust Collectief. “Wij kochten onder andere telefonie, energie en zorgverzekeringen collectief in voor particulieren en bedrijven. We verzorgden promoties van deze collectiviteit in supermarkten en in de Media Markt. Door corona lag dat helemaal stil, want klanten mochten al bijna de winkel niet in, laat staan wij met onze promoties. Ik was al met zonnepanelen begonnen en heb daar vol op ingezet toen.”

Kees Luijt: “Het persoonlijke contact maakt ons onderscheidend.”

“Door de hoge energietarieven is de vraag enorm. De terugverdientijd is laag, dus nu wil iedereen profiteren. Het is lastig om aan materialen te komen. De panelen worden voor de hele wereld in China gebakken, die wil iedereen hebben. De ophangsystemen voor onze daken met dakpannen is specifiek Nederlands. Daar is moeilijk aan te komen. Soms zijn ook ineens klemmetjes of voetjes voor bevestiging op platte daken niet meer te krijgen. Dat maakt de planning voor levering bij onze klanten soms lastig.”

“Wij zijn een relatief klein bedrijf. We hebben 13 eigen medewerkers en we werken met onderaannemers. Het persoonlijke contact maakt ons onderscheidend. Andere leveranciers plannen op afstand, wij gaan altijd bij de mensen langs om ter plekke te kijken. Dat kan ook, omdat we vooral in deze regio leveren. Onze klanten waarderen dat contact.”

“Zelf voetbalde ik 25 jaar bij SVS. Door knieproblemen zit een voetbalcarrière er niet meer in. Sinds vijf jaar woon ik met mijn partner Nilam in Nieuwerkerk en dat bevalt ons heel goed. Nieuwerkerk is nog steeds dorps, we kennen al veel mensen. We kregen vijf maanden geleden ons zoontje Lio, die gaat later vast bij Nieuwerkerk spelen. Mijn zoon Milan en dochter Bo spelen bij SVS, ik sponsor hun teams. Via Michel Worst die bij mij werkt, ben ik in contact gekomen met vv Nieuwerkerk en sponsor nu met een bord langs het hoofdveld. Wellicht kan ik zo of via dit artikel aan medewerkers komen. We hebben altijd mensen nodig, zowel voor de binnendienst als voor de buitendienst. Daarvoor zoeken we schouwers en installateurs. Een technische opleiding is een pre, maar geen hoogtevrees hebben is de belangrijkste voorwaarde. In ons pand tegenover de Hornbach hebben we een oefendak staan, waar we medewerkers kunnen opleiden.”

“Voorlopig blijven zonnepanelen nog wel even populair. Een nieuwe generatie panelen zal een stuk mooier worden, bijvoorbeeld in de vorm van dakpannen. Ook onze straat in het Veldewater is er niet mooier op geworden door al die verschillende panelen op de daken. Ik geloof niet dat grote batterijen de toekomst hebben. Ik geloof meer in kleine batterijen in alle apparaten die je koopt, die via wifi inzicht hebben in wanneer de panelen genoeg leveren om ze op te laden. Want nu heeft alleen de laptop een batterij, maar dat kan natuurlijk ook in de TV of in iedere lamp.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *