JO12-4 wint slag bij ONA

Het is stuivertje wisselen aan kop van groep 1 in de derde klasse, maar JO12-4 won deze zaterdag de slag bij ONA en mag zich weer koploper noemen. Na een meer dan spannend duel werd het in Gouda 1-2.

Het verschil tussen de nummer één en twee op de ranglijst was vooraf slechts drie doelpunten in het voordeel van de Gouwenaars. Een spannend affiche dus, en een wedstrijd die geheel aan die verwachting voldeed. Voetbalvereniging ONA (Ontspanning Na Arbeid) viert dit jaar – net als onze tegenstander van vorige week – haar honderdjarig bestaan. Maar net als de felle Alphenaren in de vorige speelronde, speelde deze tegenstander bepaald niet als een stel ‘oude wijven’. Sterker nog, de ploeg had niet alleen een goed spelende dame in het team, maar ook twee boomlange kerels waar onze jongens in eerste instantie letterlijk en figuurlijk tegen opkeken.
ONA begon sterk en het was aan doelman Thijmen te danken dat onze ploeg in het eerste kwart geen schade opliep. De Nieuwerkerkers kropen na verloop van tijd wel steeds vaker uit hun schulp. Een mooie aanval over links, met Finn als aangever en Tobie als afwerker, was het eerste wapenfeit. Even later gaf Jasper de kans aan Mees, maar ook die mogelijkheid ging voorbij. De lange en balvaste tegenstanders bleven echter angst in boezemen en kwamen er ook regelmatig gevaarlijk uit.
Toch was het JO12-4 dat aan het langste eind trok. Eerst kopte Mees een corner van Stijn nog net voorlangs, maar even later was het wel raak. Stijn sprintte langs de rechterkant langs zijn tegenstander en gaf een strakke voorzet richting tweede paal. Daar nam Finn de bal handig aan en prikte de 0-1 binnen. Een aantal kleine schietkansen later mochten beide ploegen genieten van een welverdiende rust. In de tweede helft begon Nieuwerkerk goed met een aantal gevaarlijke aanvallende acties. Maar de grootste kans in die fase was aan de andere kant. Gelukkig was daar wederom Thijmen die met een prachtige save met zijn benen een bijna zekere goal van ONA voorkwam. De thuisploeg kreeg nog een kans, maar het schot ging tot opluchting van iedereen voorlangs.
Nieuwerkerk pakte het initiatief weer terug, maar het kwam in de tweede helft vooral aan op werklust. Mees moest helaas met een blessure opgeven, maar Jaydey, Tobie, Gaby en Oscar streden in het vervolg voor wat ze waard waren en dat werkte aanstekelijk. De aanvallende impulsen kwamen van Daniel, Jasper, Finn en de snelle Stijn, die bij een van zijn acties alleen gestuit kon worden met een overtreding vlak bij de achterlijn. Stijn nam de verdiende vrije trap zelf en bracht de bal nu eens hoog bij de tweede paal. Finn stond op de goede plek en volleerde de 0-2 hoog tegen het net. In de minuten na deze goal leek de wedstrijd beslist. Nieuwerkerk was eindelijk de baas in de kaasstad. Maar toch, met nog zo’n vijf minuten op de klok, was daar opeens de aansluitingstreffer en daarmee ook de spanning terug in de wedstrijd. JO12-4 gaf echter geen krimp en kon de handen na het laatste fluitsignaal verdiend in de lucht steken.

Het blijft dringen aan de top, maar deze slag is gewonnen. Gefeliciteerd met deze mooie teamprestatie!