JO12-4 jaagt op winterkampioenschap

Het nieuwe jaar is uitstekend begonnen voor JO12-4. Concurrent Blijdorp JO12-2 werd in een inhaalduel op het (zeker in de stromende regen) troosteloze complex aan de Abraham van Stolkweg met 1-4 verslagen. Nieuwerkerk springt door dit resultaat naar een gedeelde eerste plaats in de derde klasse en kan volgende week het winterkampioenschap binnenhalen!

Beide ploegen moesten winnen op de grond die veel ouders en begeleiders zich misschien nog herinneren van het zaalvoetbal of de skate-avonden in de geruchtmakende Energiehal, zo’n 25 jaar terug in de tijd. Nu is alles anders in de Blijdorpse polder. Op een steenworp afstand van de giraffen stonden onze 11- en 12-jarige voetbalwelpen in de wei, op jacht naar goals en de broodnodige drie punten.
In het eerste kwartier waren beide teams aan elkaar gewaagd. Nieuwerkerk kreeg in eerste instantie geen vat op het fysieke spel van Blijdorp. De thuisploeg kreeg in die fase ook een aantal schietkansen, maar Thijmen bewees weer eens een betrouwbare doelman te zijn die zich niet snel laat verrassen. Achterin bikkelden Gaby en Oscar alsof het een lieve lust was en op het middenveld werden stevige duels uitgevochten door Jaydey en Jasper. Bij de eerste serieuze uitbraak van Nieuwerkerk kreeg Stijn een kans, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. Aan de andere kant bleef Blijdorp dreigend met een aantal hoekschoppen en pogingen van afstand. Op de flanken knokten Daniel (weer helemaal terug na zijn blessure), Tobie en Mees zich steeds vaker voorbij hun directe tegenstanders, waardoor Nieuwerkerk meer aan voetballen toekwam. Dat resulteerde in een aanval over rechts waarbij Stijn een demarrage en een goede voorzet in huis had. Finn stond op de goede plek en rondde de aanval koeltjes af: 0-1. De blijdschap over deze meevaller was groot en de voorsprong werkte bevrijdend voor het team. Stijn en Finn werden voorin steeds vaker aan het werk gezet als bewijs van het veranderde spelbeeld. Een corner van Stijn leidde tot een scrimmage voor het doel, maar nog net niet tot een tweede goal. Dat spelhervattingen belangrijk zijn bewees Jasper een ogenblik later. Hij twijfelde niet en speelde een uitbal snel op Stijn. Finn was het eindstation van deze verrassingsaanval. Hij speelde zich knap vrij en schoot raak: 0-2. Het publiek mocht nog lang genieten van de eerste helft. Pas na 40 (!) minuten vond de scheidsrechter het eindelijk genoeg.
Na rust kon de goede spelende Mees helaas niet verder vanwege een blessure. In plaats van op halve kracht doorgaan, koos hij er zelf voor om in het belang van het team langs de kant te blijven. Erg knap.
Even opmerkelijk als het lange doorspelen in de eerste helft was de ‘tactische vondst’ van de coach van de thuisploeg om zijn zwakste speler na rust op te offeren. Hij deed dat door de arme ziel zonder onderbreking voor onze keeper te posteren. Hiermee hoopte Blijdorp dat uitblinker Gaby zich bij het tweetal zou voegen en hun spits met rust zou laten. Een gekke situatie waardoor Nieuwerkerk zich niet liet afleiden. Sterker nog, onze ploeg speelde overtuigend, afwisselend over links en rechts, en was veelvuldig bij het doel van de tegenstander te vinden. Jaydey haalde een verre hoekschop van Jasper op en legde de bal terug op de mee opgekomen Oscar. De sterk spelende verdediger haalde uit en zag de bal spectaculair via de onderkant van de lat in het doel verdwijnen: 0-3. Tobie werd even later nog net gestuit op weg naar de 0-4, maar het verzet van Blijdorp leek gebroken. Toch deed die ploeg onverwachts iets terug uit een vrije trap. Nadat Gaby en Oscar samen een iets te stevig blok hadden gezet, mocht een speler van Blijdorp aanleggen vanaf zo’n 15 meter recht voor het doel. De bal verdween onbereikbaar voor Thijmen in de kruising. Verder dan dit liet Nieuwerkerk het niet komen. Eerst was er een prima actie en dito pass van Finn op Stijn die zijn schot ternauwernood gekeerd zag worden door de keeper. Even later was het wel raak. Na sterk voorbereidend werk van Jaydey haalde Stijn vernietigend uit (foto) en zette daarmee de 4-1 eindstand op het bord.

Nieuwerkerk was vanaf het tweede kwart duidelijk de betere ploeg. Kou en regen deerden onze jongens niet en flitsende individuele acties werden afgewisseld met goed lopende combinaties. Nog belangrijker misschien: de duels werden niet geschuwd! Het ziet er goed uit voor volgende week. Een ruime overwinning op VOC is dan voldoende voor het winterkampioenschap. Succes!!