“Je zegt het steeds tegen die jongens”

“Eigenlijk zie je het wel aankomen. Elke training en wedstrijd zeg ik tegen de jongens dat ze een goede warming up moeten doen. Ze kwamen een mannetje tekort bij het partijtje, dus deed ik mee. Zo vanaf de kant, koud het veld in. Er een beetje tussen in lopen, het mooiste wat er is. Ik schoot op doel en toen voelde ik al iets. Daarna nam ik een corner, en bam, alsof iemand heel hard tegen mijn kuit schopte. Echt heel raar. Pascal had het meteen over een zweepslag. Hij is wel een beetje medisch onderlegd.”

Ferry en Pascal zijn al jaren trainer van een lager recreatieteam. Hun zoons speelden in hun team, maar dat is nu anders. Joey, de zoon van Pascal was het hele vorige seizoen geblesseerd na een breuk van zijn dijbeen. En Jimmy, de zoon van Ferry Oosterom (44), stopte vorig seizoen. “Jimmy had er niet zo’n zin meer in. De jongens vroegen of ik wel doorging en daar heb ik geen spijt van. Jimmy wilde als kind na een WK ineens op voetbal. Hij werd al snel keeper en ik werd zijn trainer. Pascal en ik vonden elkaar als trainer en dat klikte goed. We trainen nu JO17-7, het is best een uitdaging om een lager recreatieteam te trainen, misschien nog wel zwaarder dan een selectieteam. Dit seizoen is ook John Heuvelman erbij gekomen en trainen we met zijn drieën. We hebben meer tijd voor de jongens en voeren gesprekken met ze over hoe het op school gaat of hoe het met de scheiding van pa en ma gaat. Het is een heel sociaal gebeuren, voetbal is soms maar bijzaak. Twee jaar geleden werden we kampioen. Het deed de jongens weinig, zelf was ik elke week stiknerveus.”

Het is een heel sociaal gebeuren, voetbal is soms maar bijzaak.

Ferry, vader van twee jongens en een dochter, is kind aan huis op de club. Toen hij zelf acht was ging hij op voetbal. “Het was het eerste seizoen dat er ook F-jes waren, ik begon in de E6. Bijzonder welke dingen je onthoudt. Bijvoorbeeld een toernooi waar Joop Hiele de prijzen uitreikte. Mijn vader moest vertellen dat het de keeper van Feyenoord was. We trainden op het gravelveld wat nu het parkeerterrein is.”

Tekst loopt door na de foto van Ferry met Pascal en John

Ferry is terug op het trainingsveld. Pascal en John zorgen voor ondersteuning.

In de junioren ontwikkelt Ferry zich tot een betere voetballer en speelt in de hoogste elftallen tot en met het eerste. “Het was de 5e klasse zondag, heel vergelijkbaar met de tegenstanders die Nieuwerkerk 1 nu heeft. Er gingen supporters mee naar uitwedstrijden, dan vroeg ik me wel af waarom. Zo bijzonder was het allemaal niet. Ik speelde dat eerste jaar met Arjo Verschoor, Arjen de Haas. Marco Vis, die nu keeperstrainer is, stond op doel. Aan het einde van het seizoen scheurde ik mijn kruisband. Twee weken ziekenhuis en negen maanden revalideren. Ik heb daarna nog in het eerste gespeeld, ging daarna naar het tweede en zakte rustig af naar een bierteam. Het eerste werd meteen kampioen toen ik eruit ging, dat had Ed Graper, de trainer van toen, dus wel goed gezien.”

Het gaat inmiddels beter met de rechterkuit. “Ik kwam de ochtend na die zweepslag moeilijk van de trap. Ik ben toch aan het werk gegaan. Ik werk in de buitendienst van Gemeente Zuidplas, veel in en uit de auto, straatje leggen of die ondergrondse vuilcontainers repareren. Dan zit je ook op je hurken, dat was wel een probleem. Na een week ben ik toch maar naar de dokter gegaan. Zij zei dat het na drie weken wel over kon zijn als ik rust nam. Als ik bleef werken, dan duurde het wat langer. Daar heb ik maar voor gekozen.”

Zweepslag in de kuit – door Johan van Streun

De zweepslag is een (veelal gedeeltelijke) scheuring van de kuitspier. De spierscheur kan ontstaan bij plotseling krachtig aanspannen van de kuitspieren, bijvoorbeeld tijdens een sprint of bij het trappen van de bal. De symptomen van de zweepslag zijn een plotseling optredende heftige, scherpe of brandende pijn in de kuit. Doorspelen is in het merendeel van de gevallen vanwege de pijn niet meer mogelijk. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan het herstel van een zweepslag enige dagen tot ruim 3 maanden (hervatting wedstijdbelasting) in beslag nemen.

Op het moment dat de ergste zwelling en pijn van de zweepslag verdwenen zijn (na 1-2 dagen) kun je beginnen met de opbouw van de belasting. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden. Als je de pijngrens overschrijdt, dan vertraag je de genezing! De opbouw van de belasting verloopt in stappen, uiteindelijk tot aan wedstrijdbelasting. De fysiotherapeut kan hierbij begeleiden.

Helaas is een zweepslag niet altijd te voorkomen. Wel kan het risico verminderd worden door altijd een goede warming up (zie website VVN) en na de inspanning een cooling down te doen met goed uitgevoerde rek- en strekoefeningen. Bouw trainingen rustig op en zorg voor goede kleding. Train de spierkracht van je kuiten. Fietsen en hardlopen zijn daar ook prima voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *