“Ik wil niet een heel jaar moeten revalideren”

“Dat kost me mijn praktijkexamen en de wintersport.” Daan zit in een korte broek en een kakkertruitje alleen in de tuin bij een vriend met het akelige gevoel dat zijn rechterenkel is gebroken. Hij hoorde de knak. Het was druk bij de WC op het themafeestje. Ik pis wel in de sloot, dacht Daan. Hij glijdt uit in de voortuin en zit op een vreemde manier bovenop zijn voet. Hij probeert op te staan, valt, trekt zich weer op en hinkelt naar binnen. Lijkbleek stort hij neer op de bank. Inderdaad, geen praktijkexamen en geen wintersport. Een vriend, verpleger in opleiding constateert op de bank al dat zijn enkel is gebroken.

Het praktijkexamen is voor het MBO Autotechniek en doet Daan Schurink (20) zes maanden later. Sinds hij als kleine jongen bij opa Dijksman aan de ’s Gravenweg komt, is Daan net als opa gek van auto’s. “Opa restaureert oldtimers, ik mocht altijd helpen met sleutelen, zelfs aan de mooiste auto. Dat is de Willys Overland. Na de basisschool heb ik het even op het Emmaus geprobeerd, maar ik wist al snel dat hele dagen in de boeken niks voor mij is. Op Thorbecke liep ik via Gert Jan Mast stage bij Breeman en daar ben ik nu vast aan het werk naast mijn school. Ik ga nu deeltijd het HBO Autotechniek doen, dan kan ik richting ontwikkeling of design. En lukt dat niet, dan vind ik mijn weg wel, als het maar met auto’s is. Ik ben het enige kleinkind van opa Dijksman en we delen de passie voor auto’s. We hebben samen al meerdere rally’s met oldtimers gereden. Nu rijd ik, opa is 87 en kijkt lekker om zich heen en heeft tijd om een beetje te lullen. Ook die passie deel ik met hem.”

Een week na de glijpartij wordt Daan geopereerd. Hij krijgt een plaatje in zijn enkel. “De revalidatie ging goed, ik kon eigenlijk alles weer, maar de wond bleek ontstoken. Toen moest toch het plaatje er uit, want dat was de oorzaak ervan. Na die operatie moest ik opnieuw beginnen en weer was de wond ontstoken. Gelukkig sloeg toen een antibioticakuur wel aan en was het eindelijk voorbij.”

Daan heeft besloten om zijn voetbalcarrière niet te vervolgen. “Ik was nooit zo’n ster, ik ben enkele jaren keeper geweest, dat ging me beter af. Toen ik met een andere keeper in het team kwam, ging ik weer voetballen. Altijd als laatste man in een van de laagste teams. We gingen met een grote groep over naar de senioren en zijn nu Zaterdag 7. Ik had al vaker last van mijn knie, uit een onderzoek bleek dat mijn hamstring niet goed meer aan mijn kniegewricht vastzit. Daardoor zakte ik best vaak door mijn knie. Nu dat met die enkel erbij, gecombineerd met mijn niveau. Het lijkt me beter om te stoppen, ik wil niet iets oplopen om een jaar te moeten revalideren. Ik ben nu de vaste scheidsrechter van het team. En ik probeer hard te lopen. Mijn nieuwe sport is schieten, maar daar word je niet echt fitter van.”

Het lijkt me beter om te stoppen, ik wil niet iets oplopen om een jaar te moeten revalideren.

“Toen ik een jaar of 12 was floot ik al de pupillen. Dat vond ik echt leuk, ik vind het een mooie rol om eerlijk te fluiten en voor een leuke wedstrijd te zorgen. Op een gegeven moment stopte ik ermee. Het is nu leuk om bij mijn eigen team scheidsrechter te zijn. Dat doe ik ook zo eerlijk mogelijk, al herkent niet iedereen dat. Ik was zelf ook een rat in het veld, kon nooit mijn mond houden. Dus ik snap spelers wel, al moet het op een bepaald moment wel stoppen. Het is leuk om zo bij het team te blijven, ik doe ook trainingen mee met de loopoefeningen en met balletjes aangeven. Ik blijf toch de zoon van Rob en Helma Schurink, dan kun je niet zonder de club.”

Gebroken enkel – Kevin Neleman

Het onderbeen bestaat uit twee lange botten, het scheenbeen en het kuitbeen. Het enkelgewricht wordt gevormd door de onderste uiteinden van het scheenbeen, het kuitbeen en een bot van de voet, sprongbeen genaamd. Een onderbeen- of enkelbreuk betreft de breuk van een of meer van de genoemde botten. Bij Daan is het kuitbeen gebroken..

Een enkelbreuk komt het meest voor doordat iemand zijn enkel verdraait, waarbij de voet stevig op de grond staat terwijl het lichaam plotseling draait. Bij zo’n rare val van Daan, kan zo’n kracht op de enkel komen, dat die breekt.

De behandeling van onderbeen- of enkelbreuken hangt af van de ernst van het letsel en het type breuk. Tot de behandelingsmethoden behoren het tijdelijk vastzetten van het been met behulp van een spalk of een gipsverband, en een operatie. Tijdens de operatie worden de botfragmenten weer op hun normale positie teruggezet. Ze kunnen binnen in het lichaam bij elkaar worden gehouden met hulpmiddelen, zoals schroeven, platen, draden, stiften en pennen (inwendige fixatie). Als de botten niet zijn verschoven, kan een beenbreuk worden behandeld door het getroffen been tijdelijk vast te zetten met een gipsverband of een spalk. Zo’n behandeling zonder operatie wordt een conservatieve behandeling genoemd.

Bij conservatief beleid of nadat gips verwijderd is, kan er gestart worden met fysiotherapie. Belangrijk is om de bewegelijkheid van de enkel te verbeteren om weer goed te gaan lopen. Afhankelijk van wat de patiënt wil bereiken kan er worden toegewerkt naar het oude sportniveau. In Daan zijn geval kiest hij ervoor om niet zo ver te gaan. Een begrijpelijke keuze, want het kan inderdaad een jaar duren. Gelukkig blijft hij actief met hardlopen en als scheidsrechter.

Marcel de Dood, maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *