“Ik wil alles uit een elftal halen.”

Jeffrey Reith werd recent 40. Hij vierde dat met een groot feest met veel vrienden. “Ik heb geen moeite met ouder worden. Ik ben blij dat het me gegeven is. Met Brenda en onze jongens Nick en Ian hebben we een mooi voetbalgezin, waar ik iedere dag van geniet.”

Het gezin van Jeffrey staat in het teken van voetbal, net als het gezin waar Jeffrey in opgroeide. “Dat was een Sparta-gezin. Ik ben geboren in Rotterdam West, mijn vader Ron voetbalde bij Sparta en ik ben er gaan spelen toen ik acht was. Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen en mooie dingen meegemaakt. Ik ben zelfs uitgenodigd voor Oranje Onder 16. Ik mocht wedstrijden spelen met o.a. Andy van der Meijde, Orlando Engelaar en Pascal Bosschaart. Het was een eer om bij de beste 40 spelers te zijn, maar die andere jongens waren nog beter.”

“Ik woonde toen al in Nieuwerkerk, op mijn tiende zijn we hier komen wonen. Mijn moeder bracht me elke dag naar Sparta. Nadat ik geen contract kreeg op mijn 18e heb ik op hoog niveau in het amateurvoetbal gespeeld bij Capelle en ASWH. Ik had altijd al gezegd dat ik ook bij Nieuwerkerk wilde spelen. Ik speelde in het eerste, tweede en derde elftal tot ik door enkelblessures op mijn 32e stopte. Ik werd toen assistent van Oscar Biesheuvel bij het eerste elftal, een geweldige tijd want we promoveerden naar de Hoofdklasse op zondag.”

“Ik haalde vooral plezier uit het werken met jonge talenten. Daarom stapte ik over naar een jeugdteam, de JO13-1. Mijn zoon Nick speelt erin, dat maakt het speciaal. Leuk voor allebei en soms ook moeilijk. Mensen letten toch extra op de keuzes die je daarbij maakt. Ook in mijn huidige groep JO15-1 speelt Nick en dat gaat prima.”

Jeffrey, overdag medewerker Commerciële Binnendienst bij Maesstad verzekeringen, werkt zeker drie avonden in de week vol overgave om zijn groep beter te maken. “Eigenlijk vaker nog, ik ben zo gedreven dat ik altijd aan het nadenken ben hoe ik nog meer uit mijn groep kan halen. Dat moet iedere trainer zich ook afvragen; doe ik zelf het maximale om mijn spelers beter te maken? Ik probeer modern te voetballen met de JO15-1. Hoog druk zetten, een bewegelijke nummer 10 en twee controleurs. De verdediging moet weten waar positie te kiezen.”

Naast aandacht voor het teamverband steekt Jeffrey veel energie in het verbeteren van de individuele kwaliteiten. “Door hard te trainen en door de goede aanwijzingen te geven kan een trainer iedere speler beter maken. Je moet wel goed inschatten waar iemands kwaliteiten liggen. We hebben jongens uit de recreatie gekregen, die hebben jarenlang training gehad van welwillende vaders en zij hebben niet kunnen leren van betere ploeggenoten. Daar ga ik mee aan de slag. Als zo’n jongen bijvoorbeeld goed is in ballen veroveren en naar een ploeggenoot spelen, dan zorg ik dat hij dat nog beter gaat doen door nog beter positie te kiezen. Als spelers in hun kracht spelen, dan komt er zoveel meer uit, dan als je dingen van ze vraagt die ze niet kunnen. Dat kan onze scouting nog beter doen. Kijk  naar wat spelers wel kunnen, niet naar wat ze niet beheersen.”

Jeffrey heeft goede resultaten bereikt met zijn teams. “Met de JO13-1 promoveerden we en vorig jaar werden we vierde met de JO15-1. Nu staan we tweede in de promotieklasse van de Hoofdklasse. We kunnen als vereniging een voorbeeld nemen aan clubs als TOGB en Smitshoek. Dat zijn clubs die met vooral eigen jongens vanuit een goed beleid en met goede trainers in de divisies spelen. Een stuk hoger dan wij. Daar kunnen we ook naar toe. Volgend jaar maak ik geen deel uit van de trainersgroep van Nieuwerkerk. Het bestuur en ik hadden een ander idee over de groep die ik zou gaan trainen. Dat is jammer. Ik was eerst best boos, maar accepteer het nu. Ik ga het jaar heel goed afmaken met het team en dan zie ik wel. Ik sta met veel plezier op het veld om training te geven, dus dat zal ik volgend jaar vast ook ergens doen.”

Door Marcel de Dood