“Ik voetbalde in Mexico, Engeland en Barcelona.”

Barend den Butter

“Iedere zondagmorgen ben ik om acht uur op de club. Ik controleer de kleedkamers en zorg  ervoor dat de cornervlaggen staan op de velden, waarop ik de teams heb ingedeeld. Daarna ontvang ik de teams voor hun wedstrijden. Er zijn op zondagen vier of vijf thuiswedstrijden, natuurlijk heel anders dan op zaterdag. Maar met negen seniorenteams zijn we nog steeds één van de grootste zondagverenigingen.”

Bij Barend den Butter (54) is de zondagmorgen voor vv Nieuwerkerk. “Ik speelde jarenlang in het 10e elftal op het laagste niveau. Het is een mooi team met spelers van alle leeftijden. We hebben twintigers, en ook Leo de Lange die op zijn 66e nog steeds voetbalt. Ik speel zelf niet meer door problemen met mijn knie. Ik had een kapotte meniscus en altijd dagen last na een wedstrijd. Ook na een operatie ging de pijn niet weg. Toen was het tijd om te stoppen. Ik bleef wel betrokken bij het team en ben leider geworden. De sfeer van ons team, met de jongens in de kleedkamer, dat wil ik vasthouden. Frank de Groot vroeg me of ik de dienst op de zondagmorgen wilde doen en of ik de elftallen wilde indelen in kleedkamers en velden. Dat doe ik nu drie jaar. Ik hou daarbij ook rekening met de voorkeuren van teams. Eén team wil in de oude kleedkamers blijven, dan kunnen ze voor de deur roken of tussen de wedstrijd en het douchen een barbecue aansteken. Daar zorg ik dan voor, het is toch mooi dat dat allemaal kan.”

“Ik ben zoals zoveel jongetjes op mijn achtste begonnen met voetballen bij  Nieuwerkerk en ben altijd lid gebleven. Ook toen ik bij de Marine ging. Ik was dan maandenlang weg met ons fregat H.M. van Nes door de Caribbean of de Middellandse Zee en speelde als ik weer thuis was gewoon mee bij Nieuwerkerk. Ik speelde ook in het scheepselftal. Iedere keer als we aan wal gingen, speelden we een wedstrijd tegen de bemanning van een ander fregat of een plaatselijk elftal. Zo voetbalde ik in Mexico, Engeland en Barcelona, toch een mooie internationale carrière. Ik speelde ook nog een keer tegen Klaas Kremers, die ook bij de Marine zat en nu de aanvoerder is in mijn team.”

“In het voetbal was ik een laatbloeier. Ik werd in de B4 topscorer en kwam daarna in de B1. Ik was best een aardige voetballer, geen sloper. Dat ben ik na de tijd bij de Marine geworden. Via mijn broer en vriend Marcel Huisman kwam ik terecht bij Schotte Sloopwerken. Daar ben ik nu meewerkend voorman. We doen grote projecten, de mooiste was wel de sloop van een kolencentrale in 2014 in Limburg. Daar mochten we de grote ijzeren koeltorens insnijden en om laten vallen. Dat mag lang niet overal meer in verband met de veiligheid. Dus dit was lekker snel werken en het blijft een machtig gezicht als zo’n toren omgaat.”

“De zondag bij Nieuwerkerk is wel rustiger geworden nu het eerste niet meer speelt. Daar bleven we af en toe wel bij kijken. Nu blijven we hangen om Feyenoord te zien in de kantine, behalve als ze tegen Ajax spelen, dan gaan we naar L’Esperance. Ik ben ook wel op zaterdag bij het eerste geweest. Dat is natuurlijk veel gezelliger als toen ze op zondag speelden. Komend seizoen gaan ze me vaker zien.”