“Ik hoorde twee keer krak.”

Door Marcel de Dood

“We speelden een leuke wedstrijd, tenminste de eerste tien minuten. Ik was in een fair duel met een tegenstander van Steeds Hooger. Mijn voet bleef in het kunstgras staan en mijn bovenbeen kreeg zijwaarts druk naar binnen. Ik hoorde twee keer krak en wist meteen dat het over was voor die dag.”

Rick te Nijenhuis (32) vreest al voorzichtig dat zijn voetbalcarrière op zijn hoogtepunt stopt. “Ik heb nog niet de diagnose uit een MRI-scan, dat is pas volgende week als de zwelling weg is. Er was even vrees dat mijn knieschijf was gebroken, maar dat is het in ieder geval niet. De huisarts zei dat het de kniebanden of een gescheurde meniscus kan zijn. Of allebei. Als ik maandenlang moet revalideren, denk ik dat ik met voetbal stop. Mariska en ik gaan binnenkort een huis kopen, we denken aan kinderen. In zo’n fase wil ik niet hebben dat ik nog een keer maandenlang moet revalideren. Ik las het verhaal van Barend den Butter op Facebook die stopte met voetbal en wel bij het team bleef als coach. Zo zie ik mijn rol dan ook liever.”

“Ik speel in Zondag 2, het hoogste team op zondag. Best bijzonder. Tot mijn 24e heb ik gehonkbald bij Eurostars in Capelle. Ik had af en toe op een pleintje gevoetbald, dat was het. Toen ik stopte met honkbal motiveerde Wesley Smit me om bij zijn team in Nieuwerkerk te gaan voetballen. Dat was toen Zondag 7. Ik speelde aan het begin een paar minuten mee, was heel onrustig en schoot elke bal meteen weg. Langzaam werd ik steeds beter. Steeds meer teams boven ons vielen weg, dus we gingen steeds hoger voetballen. Nu zijn we het hoogste team op zondag en spelen Reserve 3e klasse. We hebben een aangestelde scheidsrechter van de KNVB en treffen teams met hoofdtrainer, assistent, verzorger en vaste grensrechter. Bloedfanatiek. Het is het mooiste om daarvan te winnen, samen lekker aan een biertje te zitten en dan de trainer van de tegenstander uit zijn dak horen gaan.”

“Ik was ook na een paar minuten kapot toen ik begon te voetballen. Honkbal is heel anders, veel passiever. Je hebt een paar piekmomenten, als ik een bal moest vangen op het eerste of derde honk, of als je aan slag bent. Bij voetbal ben je steeds in beweging. Ik speel ook 7 tegen 7 op donderdagavond bij Excelsior, daar gaat het nog sneller op en neer dan bij de wedstrijden op zondag. Misschien dat ik dat wel blijf doen als ik terugkom uit mijn blessure, dat is toch minder fysiek in de duels. Het risico op blessures is daarbij een stuk minder.”

“Zondag 2 is een heel gezellig team. Op zondag is het rustiger geworden nu Zondag 1 niet meer speelt. Maar het terras is top, de teams zitten daarmee dichter bij elkaar. Ons hoogtepunt was de winst in het Adriaan de Jong-toernooi vorig jaar, hoewel we ook een keer kampioen werden in de reguliere competitie. Heel raar. De laatste wedstrijd werden we weggespeeld door onze concurrent. We stonden 3-0 achter en kregen een penalty. De tegenstander was het er niet mee eens en liep van het veld. Daardoor kregen wij de overwinning en zij nog drie punten in mindering. Zo waren we ineens kampioen, lang nadat het kampioenenbal op de club gehouden was.”

Knieblessure – door Kevin Neleman

Het kniegewricht bestaat uit het onderste deel van het bovenbeen, het bovenste deel van je scheenbeen, het kuitbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van de knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze de knie, samen met het kniekapsel en spieren, stevigheid en stabiliteit. De knie heeft vier kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat het bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien.

Bij acuut knieletsel kan het bot, de kniebanden, meniscus en/of kraakbeen beschadigen. Een botbreuk uitsluiten doen we door middel van een röntgenfoto. Alle andere beschadigingen kunnen pas onderzocht worden als het vocht minder is. Dat is bij Rick ook het geval. Het is belangrijk dat je in die fase de knie rust geeft en oefeningen doet om het vocht af te voeren.

Wanneer duidelijk is wat er beschadigd is, dan volgt er al dan niet een operatie. De overweging van Rick om met voetbal te stoppen is een begrijpelijke. De revalidatie van bijvoorbeeld de voorste kruisband duurt een jaar. Of je dat waard vindt, is voor iedereen persoonlijk. Wanneer de schade meevalt is er overigens een kans dat opereren niet nodig is. Dan zal de – veel kortere – revalidatie bestaan uit kracht- en stabiliteitstraining. De fysiotherapeut begeleidt je dan weer naar het gewenste sportniveau. Laten we hopen dat het meevalt bij Rick en dat we hem als speler weer terugzien op Sportpark Dorrestein.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *