“Ik heb goed nagedacht waar ik allemaal mee bezig was”

“Vroeger wilde ik altijd in de Goalgetter staan, ik weet nog dat Scott van Dijk trots naar me toekwam omdat hij voor de Goalgetter was geïnterviewd. Hij had geantwoord dat hij later graag met zijn vrienden op vakantie wil op de vraag wat hij later worden wil.”

Een zware knieblessure is niet de aanleiding die Niels Kuiper (21) zich wenste. “Het gebeurde 7 april 2018, ruim een jaar geleden met Zaterdag 1 bij Overmaas. Ik landde verkeerd en zakte door mijn knie. Het was muisstil op het veld, iedereen was geschrokken. Het leek of mijn been gebroken was.” In het ziekenhuis toonden de foto’s geen botschade. Zijn voorste kruisband was ingescheurd. Een lang revalidatietraject volgt met eigenwijsheid die Niels al zijn hele carrière bij vv Nieuwerkerk typeert.

“Ik sta bekend als een moeilijke jongen, een ratje. Ik heb altijd een haat-liefde-verhouding met mijn trainers gehad. De ene keer waren ze blij dat ik niet over me heen liet lopen en ook eens uitdeelde, maar als ik dat op een verkeerd moment deed, dan had ik het weer gedaan. Dan kreeg ik weer het idee dat de trainer de pik om me had en kon ik zomaar een paar dagen boos op de trainer zijn. En ja, dat kun je aan me zien.  In de D1 zette Jorick Beijer me van linksbuiten naar linksback. Dat vond ik wel leuk, daar kon ik mijn agressie kwijt. Ik ben daarna altijd back gebleven. Behalve toen ik een half jaar was geschorst.”

Dan kreeg ik weer het idee dat de trainer de pik om me had en kon ik zomaar een paar dagen boos op de trainer zijn.

Niels zal één van de weinige spelers in de historie van onze club zijn, die een half jaar is geschorst. “En het was nog zwaar onterecht ook. Mike Janssen had ruzie met de keeper van de tegenstander en dat ging na de wedstrijd door. Natuurlijk nam ik het wel een beetje van Mike over, maar het viel allemaal wel mee. Toen we gedoucht hadden liepen Sam van der Heide en ik door een misverstand met zijn vader Frank Vijg de verkeerde kant op in de catacomben. Er gebeurde verder niks, maar de club dacht dat ik weer ruzie zocht. Ik kreeg een gesprek op de club, pats, half jaar schorsing.”

Niels Kuiper, nog fit in de bewuste wedstrijd

Het was toch een onstuimig jaar met de B1 dat in de laatste nacompetitiewedstrijd van VOC verloor. “Ik was geschorst maar ging toch naar de wedstrijd met wat vrienden. Na de wedstrijd liep ik het veld op naar mijn ploeggenoten en belandde ik in een opstootje. Het viel allemaal wel mee, een moeder complimenteerde me zelfs dat ik me er niet mee bemoeid had.” Toch werd Niels door tegenstander VOC en de KNVB aangeklaagd. “Stond ik ineens in een soort van rechtbank met de KNVB. Allerlei verklaringen klopten toch niet en dus werd ik vrijgesproken. Ik heb daarna wel goed nagedacht waar ik allemaal mee bezig was. In die tijd zat ik ook wel eens op het politiebureau in het weekend, heel blij werd ik daar ook niet van.”

Stond ik ineens in een soort van rechtbank met de KNVB.

“Na wat twijfel besloot ik toch door te gaan met voetballen. Het is echt belangrijk in mijn leven, ik kan mijn energie erin kwijt. Ik kwam bij de A1 bij een nieuwe trainer. Zijn eerste woorden waren: Ik heb veel slechte dingen over je gehoord, maar bij mij begin je met een blanco A4. Tsja, het is natuurlijk zo, maar toch een tip naar trainers. Als je in zo’n geval zegt: ik heb heel veel goede dingen over jouw voetbal gehoord, ik ben blij dat je terug bent, dan start je toch anders.”

Het begin van de blessuretijd

Na twee jaar A1 vroeg Ron Luijten Niels voor de nieuwe Zaterdag 1. “Het was een moeilijk jaar waarin we met 30 man begonnen en halverwege nog maar net 11 man hadden. Aan het einde liep ik mijn blessure op. Ik kreeg de tip van een huisvriend om naar Spomed in Capelle te gaan voor mijn revalidatie, eigenwijs natuurlijk, tegen de wens van de club in. Na een tijdje zou ik veldtrainingen gaan doen onder begeleiding van Kevin bij Nieuwerkerk. Er was gedoe over en weer over mijn dossier, dat duurde me te lang. Mijn eigenwijsheid kwam weer boven en ik geloofde de revalidatie wel. Deed ik een paar maanden niks. Op de bluf vertelde ik later in het ziekenhuis dat ik klachten bleef houden ondanks al mijn oefeningen. Tsja, toen was er nog maar één optie, een operatie. Die is in maart gedaan, een spiertje uit mijn hamstring is als voorste kruisband geplaatst. Nu revalideer ik bij Kevin via de club. Eerst mijn hamstring oprekken, dan stabiliteit en kracht. Ik ga ervoor, want ik wil weer terugkomen in de selectie. Als je ziet wat een mooie groep het is, wat een mooie sfeer er om het team is, daar wil ik weer bij horen. En als het niet lukt, dan wordt het een vriendenteam. Want Nieuwerkerk blijft mijn club.”

Gescheurde kruisband – Kevin Neleman

Het kniegewricht bestaat uit het onderste deel van het bovenbeen, het bovenste deel van je scheenbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van de knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze de knie, samen met het kniekapsel en spieren, stevigheid en stabiliteit. De knie heeft vier kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat he bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien. Van alle beschadigingen aan kruisbanden komt een beschadiging van de voorste kruisband het meeste voor. Het kan gebeuren als je bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en je been naar buiten draait of je knie overstrekt hebt. De kruisband kan opgerekt, ingescheurd of afgescheurd zijn.

We gaan er samen met Niels voor zorgen dat hij sterk terugkomt!

Bij een inscheuring  wordt bij jonge mensen, intensieve sporters of mensen met lichamelijk inspannend werk in de meeste gevallen voor een operatie gekozen. Er zijn verschillende herstel opties met kunstmateriaal of van een eigen pees (meestal de hamstringpees).

Op dit moment zit Niels in de revalidatiefase waarin we trainen voor herstel van kracht en stabiliteit. Ook beginnen we met looptechniek (zogenaamde Loop-ABC). Hierna volgt een meer sportspecifieke fase, waarin coördinatie, wendbaarheid en snelheid getraind worden. Dit doen we veel op het veld, omdat dat de ondergrond is waarop hij uiteindelijk weer gaat sporten. We gaan er samen met Niels voor zorgen dat hij sterk terugkomt!

Door Marcel de Dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *