“Ik ben meer van tikki-takka en niet van kick- en rush”

Pierre Nanuru (49 jaar) loopt al een tijdje mee in de jeugdopleiding van Nieuwerkerk. Zijn ervaring met de manier waarop de lagere jeugd bij VVN getraind wordt, zette hem aan het denken. De technisch coördinator (JO12-JO15) van vorig seizoen bij de club, stelde al eerder vast dat de jeugdopleiding bij de lagere teams meer structuur nodig had. Vooral in de opbouw van trainingsvormen en voor de spelersontwikkeling. Dat leidde tot een aanpak om jeugdspelers aan te stellen als trainers van lagere jeugdelftallen om deze te helpen stappen vooruit te maken. Dit seizoen start Pierre met de uitvoering hiervan, door een pilot te starten met de elftallen JO14-3 t/m 14-5 en JO13-5 t/m 13-7.

Pierre Nanuru, jeugdtrainer met een uitgesproken mening

Kernpunten van de nieuwe aanpak

De opzet is om zowel de spelers als de betreffende trainers van deze elftallen meer handvatten te geven, door oefenstof van de jeugdselecties aan te bieden. De betrokken 3 teams van JO13 en JO14 worden vooraf meer op niveau ingedeeld. De JO13 teams bijvoorbeeld trainen samen in 3 delen op één veld, waarbij de spelers steeds van oefening wisselen. Verder bestaat de gelegenheid om aan hun trainers clinics te geven, waardoor zij meer voorbereid zijn bij het geven van de training stof. De nieuwe oefenstof wordt door Pierre op een appdrive gezet, waar alle trainers toegang tot hebben. Doel hiervan is om ook de lagere jeugdelftallen van Nieuwerkerk straks beter te laten voetballen.

 

Aanhanger van de Wiel Coerver trainingsmethode

Voor diegene voor wie de naam Wiel Coerver onbekend is, een kort overzicht. Wiel Coerver was een verdienstelijk voetballer van Rapid JC, nu Roda JC. Als trainer was hij vanaf 1960 meer succesvol. Zo won hij ondermeer met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de landstitel. Pierre Nanuna is een groot bewonderaar van de Coerver’s trainingsmethode. Coerver zette “kappen en draaien” als eerste op de trainingsagenda, naast onderdelen als baltechniek, balcontrole, lichaam-ertussen-zetten en wegdraaien-bij-de-tegenstander. Pierre: “Ik ben een groot voorstander van Wiel’s tikkie-takkie systeem. Veel jeugdselectieteams trainen volgens deze methode. Bijvoorbeeld bij Ajax en AZ. Je ziet dat ook terug bij hun spelers, de totale balcontrole. Ook panna-voetbal levert kinderen balcontrole en ruimtelijk inzicht op. Ze moeten op een panna-veld in een 1- tegen-1 situatie winnen op techniek of de bal kunnen beschermen. Met toepassing van de Wiel Coerver oefenstof op het veld en veel voetballen in de panna-kooi, krijg je meer Depays, Frenkie de Jongs en de Vrijs, zo is mijn stellige overtuiging. Panna en Coerver zijn goede ingrediënten voor een speler, maar veel oefenen is natuurlijk net zo belangrijk.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.