“Ik ben altijd met voetbal bezig.”

Ben Nederpel

Ben Nederpel is één van de vier kinderen uit een voetbalgezin. “Mijn zus Tatum voetbalt, mijn broers Finn en DJ ook. Mama Daniëlle is leider bij DJ, regelt de keeperstrainingen en is nu ook coördinator. Mijn vader Ray gaat meestal met mij mee.”

Ben begon met voetballen in de F0 en kwam door zijn talent al snel in de selectieteams. “Toen ik van de F-selectie naar de E-pupillen ging, was er twijfel of ik wel naar de E3 zou gaan. Ik deed mee aan een voetbalschool en daar was een trainer van de amateurs van Sparta. Hij stelde voor dat ik bij Sparta ging voetballen. Dat vond ik eerst wel spannend, maar toen ik er geweest was ook wel leuk. Ik kwam daar in de E2 9 tegen 9 in de hoofdklasse.”

“Het jaar erna zat bij ik de KNVB-selectie van de JO-11 en deed ik voetbalstages bij de profs van Sparta en bij Feyenoord. Daarvoor kwam ik net tekort, maar bij Feyenoord vonden ze wel dat ik op een hoger niveau moest spelen. Ze regelden een stage bij Excelsior en daar ben ik drie jaar geleden begonnen. Ik speel nu in de JO14 als linksback. Er is ook een andere linksback, maar die is vaak geblesseerd. Ik speel dus meestal hele wedstrijden.”

“We spelen in een besloten competitie voor profclubs in de B-poule. In de A-poule zitten o.a. Ajax, Sparta, Feyenoord, FC Twente, PSV en AZ. Wij spelen tegen ADO Den Haag, Volendam en PEC Zwolle enzo. Als het verder dan 80 kilometer is, dan gaan we samen met de bus. Als het dichterbij is, dan moeten onze ouders ons brengen. We verzamelen dan bij de uitclub.”

“Ik zat op basisschool De Terp. Toen ik naar het middelbaar onderwijs ging, kon in terecht op Thorbecke. Ik zit in de topsportklas. Daar zitten veel voetballers in, acht van Feyenoord, zes van Excelsior. En veel andere sporters, eEn judoka, een karateka, dansers, een ijshockeyer, een tennisser en een synchroon zwemster. We hebben een aangepast programma zonder gym. Ik doe VWO, mijn beste vak is wiskunde. Uit school ga ik met de Excelsior-spelers met de metro naar de club. Soms haalt mijn vader me dan op, maar meestal ga ik met het OV naar huis. De tram naar Oostplein, dan de metro naar Alexander en dan de trein naar Nieuwerkerk. Dat gaat goed.”

“We trainen vier keer per week, 1 uur en drie kwartier per keer. Je merkt dat de training altijd op een hoog niveau is. Soms doen we ook aparte looptraining of bokstraining. Ook linietrainingen kunnen extra zijn, dan trainen we met alleen de verdediging. Ik was bij Nieuwerkerk linksbuiten, maar ben linksback geworden. Ze noemen me een pitbull, die je zes keer tegenkomt. Ik moet nog wel beter worden aan de bal.”

“Ik voel me niet bijzonder. Het enige verschil is dat bij mij alles, ook thuis, om voetbal draait. Ik speel Fifa of kijk naar Fox Sports. Mijn zus en broers doen nog wel eens andere dingen. Ik vind het bij Excelsior echt leuk. Ik hoop dat ik later voor Excelsior in het betaalde voetbal debuteer. Dat is mijn plan A en daar ga vol voor. Een plan B heb ik niet echt. OK, goed dan, als ik ooit afval, dan zal ik vast wel weer bij Nieuwerkerk gaan spelen.”