“Een luisterend oor, advies en vaak ook doorverwijzen.”

Willem Bezemer is nog nooit boven in de nieuwbouw geweest. Anita van Dorp zet thee, alsof het haar thuis is. “Ik kom hier mijn hele leven al”, zegt Anita, Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van vv Nieuwerkerk. “Mijn jongens voetbalden vroeger in de hoogste selectieteams. Toen ze naar de senioren gingen, zijn ze gestopt. Ik ben wel aan de club verbonden gebleven in de Normen & Waarden-commissie. We zijn met vijf personen. Ton Verkaik, Marc den Hartog, Nick Rockx, Martin de Graaff en ik. We geven advies aan het bestuur als een incident aan ons wordt voorgelegd. We hoeven niet veel te bespreken. Nieuwerkerk is een nette club, laten we dat zou houden. Onze eerste casus na oprichting was het eierincident. Een groep jongens had na de training op allerlei plekken in Nieuwerkerk eieren tegen deuren en ramen gegooid. Ik had een gesprek met een jongen en dat was zó lief. Hij had wel gegooid, maar gooide mis.”

“We hadden recent een vergadering met de Normen & Waarden-commissie en daar legde ik voor dat ik nog de enige VCP was. Er moest een mannelijke collega bij. Ik mocht zelf een kandidaat voordragen en ik dacht meteen aan Willem. Hij kent de club, werkt veel met jongeren en heeft veel levenservaring. Ik heb Willem dezelfde avond nog gevraagd.”

Anita van Dorp en Willem Bezemer, onze Vertrouwens Contactpersonen

“Het is leuk om weer een functie op de club te hebben”, vertelt Willem. “Ik was jarenlang jeugdvoorzitter, maar stopte na de zoveelste discussie over de belangen van de selectie ten opzichte van de recreatieteams. Ik kom nog regelmatig langs. Door de week ’s ochtends als de onderhoudsploeg aan een bakkie koffie zit, of soms kijk ik als mijn zoon Dennis in Zondag 2 speelt.”

Sinds 2017 heeft vv Nieuwerkerk conform richtlijnen van NOC/NSF Vertrouwenscontactpersonen. Leden van de club of hun ouders kunnen in gesprek met één van de VCP’s als ze in een situatie komen waar ze via de weg van trainer/coach, coördinator of bestuurder niet uitkomen. Willem: “Het kan een situatie zijn van seksuele intimidatie, discriminatie, pesten of andere agressie. Ook kan het zijn dat een lid de contributie niet kan betalen en daarvoor hulp nodig heeft. Het is soms lastig voor een lid om het bij de trainer te melden, wij kunnen dan helpen. Een luisterend oor, advies en vaak ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld de gemeente of de politie. Vaak speelt iets niet alleen op de club, maar ook op school of thuis. Dan zijn deze instanties beter dan iemand op de club.”

Anita werkt bij de Gemeente Zuidplas. “De gemeente heeft iedere morgen spreekuur voor mensen die hulp nodig hebben. Dat zijn er best veel, het lijken er steeds meer te worden.” Willem is gepensioneerd na een carrière bij Defensie. “Ik was altijd buiten, na een reorganisatie kreeg ik een functie op kantoor. Dat heb ik 14 dagen gedaan. Je denkt toch niet dat ik de hele dag naar zo’n kijkbuis ga kijken? Dus kon ik stoppen toen ik 58 was. Mijn pensioen heeft wel in het teken gestaan van mijn ziekte. Ik kreeg longkanker, we dachten allemaal dat ik eraan zou gaan. Maar door experimentele radioactieve therapie is het goed onder controle en kan ik veel leuke dingen doen. Ik blijf actief in het jongerenwerk met excursies naar concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog.”

Sinds 2017 zijn de VCP’s nog niet benaderd om te helpen. Anita: “Mogelijk speelt ook de onbekendheid een rol. We hebben nu een formulier op de website. Die kun je vinden onder Vereniging en dan Normen & Waarden en VCP. Als je dat formulier invult, neemt één van ons contact met je op. Het belangrijkste daarbij is, dat we dat vertrouwelijk doen. We hoeven naar niemand verantwoording af te leggen.”

Door Marcel de Dood