Discussie: KNVB wil onder 12 jaar geen ranglijsten meer bijhouden.

De KNVB voert veel veranderingen door in het jeugdvoetbal. Twee jaar geleden werd voor de Onder 9-teams het voetbal op kwartvelden geïntroduceerd en gingen teams Onder 12 met acht tegen acht op een half veld spelen. Het kwam de KNVB op een storm van kritiek te staan, maar nu weten we niet beter en zou niemand terug willen. Het sterkt de KNVB in heer vernieuwingsdrang. Als stilstand achteruitgang betekent, dan is vernieuwing toe te juichen. Jan Dirk van der Zee, Directeur Amateurvoetbal van de KNVB introduceerde de plannen voor de Onder 12-teams in zijn column op de KNVB-website. Hij ontving louter kritiek op zijn visie: “Natuurlijk willen kinderen winnen, maar de strijd om het kampioenschap leeft toch vooral onder vaders en moeders. Kinderen spelen met hun hart en worden hoofdzakelijk bezig gehouden door de vraag of ze aan de bal komen, acties mogen maken, plezier hebben en met hun vriendjes kunnen voetballen. Het winnen van wedstrijden, komt pas ver daarna.” In lijn met deze visie stelt van der Zee voor om voor Onder 12 jaar geen standen meer bij te houden.

Valentijn Driessen, bekend van Veronica Inside stelt in de Telegraaf: “Wat een gepamper en tegelijk een vreemde gedachtekronkel als je allerlei jeugdelftalletjes uitgelaten hun kampioenschap ziet vieren met een bakje friet voor hun snufferd.”  De Telegraaf verzamelt quotes van voetbaliconen tegen de plannen en vindt een stevige bij Henk ten Cate, voormalig trainer van Ajax, Chelsea en Barcelona: “Die meneer die dit heeft verzonnen, moeten ze opsluiten”. En Dick Advocaat laat optekenen: “Dat is dus het probleem in Nederland, het gaat wél om winnen en verliezen.”

De voetbalwereld is conservatief, dat is wel duidelijk. De visie van Jan Dirk van der Zee verschilt niet eens zo heel veel van een onderdeel van de plannen van Johan Cruyff om de jeugdopleiding van Ajax te verbeteren. Jeugdtrainers waren veel te veel bezig met kampioen worden, vond Cruyff. Het moet gaan om individuele spelers beter te maken. Dus of je redeneert vanuit plezier of vanuit opleiding, de focus op het kampioenschap kan wel een tikkie minder.

Al meerdere jaren worden de standen bij de teams Onder 10 niet meer bijgehouden. Jeugdcoördinator van vv Nieuwerkerk Daniëlle Nederpel voorspelt dat de Onder 12 teams dan ook hun eigen schaduwadministratie zullen bijhouden. “Net zoals de JO10 teams nu ook doen.”. Hoofd Technische Zaken Rob van den Berg is het ook niet eens met Jan Dirk van der Zee: Hij stelt: “Ook de jongste spelers willen altijd winnen. Als ze mogen kiezen tussen veel aan de bal komen of winnen, dan kiezen ze ook bij een partijtje op de training om bij die ene goede speler in het team te zitten. De kinderen hebben ook helemaal geen probleem met het bijhouden van de stand. Die zien er nog een uitdaging in om toch vijfde in plaats van zesde te worden. Wij als “volwassenen” zijn het probleem. De trainers, de ouders en opvoeders.”

Jeugdvoorzitter Hein de Jong beaamt dit: “Ik snap dat de standen niet meer worden bijgehouden voor de ouders. Ik zie vaak genoeg dat ouders vele malen fanatieker zijn, met alle ongewenste effecten als resultaat. Daar zou dan iets mee gedaan moeten worden. Maar de kinderen worden van deze maatregel nu de dupe. Hoe ouder zij worden hoe fanatieker zij zijn in het bijhouden van de stand. Dit motiveert ze en leert ze om als ze iets willen bereiken, ze daarvoor moeten gaan en het succes niet vanzelf komt aangewaaid.”

Jan Dirk van der Zee is inmiddels teruggefloten door de KNVB. In een update op zijn column stelt hij: “De wens was bij mij de vader van de gedachte; ik zou zo’n maatregel helemaal zien zitten, omdat 08 tot en met O10 al met veel plezier zonder ranglijsten speelt. Feit is echter, dat er op dit moment nog geen beslissing op dit punt is genomen voor O11 en O12. Pas in april valt het besluit hierover.” Wat de keuze ook wordt, we kunnen er best aan wennen. Want laten we het vooral niet belangrijker maken dan het is.

Door Marcel de Dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *