Twee teams, één taak!

Team in Beeld: JO19-3

Door Milan ‘t Hooft

Na eerdere ontmoetingen met de voetbaldames en het kampioenselftal (van de derde helft) maken we ook dit eizoen kennis met de elftallen die vv Nieuwerkerk rijk is. Voor deze editie van Team in Beeld moest uw reporter volop aan de bak. Hij trainde mee met de cupfighters van weleer: JO19-3…

Huisdieren, kledingmerken, Leonid Slutsky, restaurants en zelfs je ouders: anno 2019 heeft werkelijk iedereen een Instagram account. Ook de ‘prestaties’ van menig amateurteam zijn op deze wijze te volgen. Opstellingen, ludieke filmpjes vanuit de kleedkamer, wedstrijdverslagen in geval van winst en screenshots van de laatste tussenstand. Eigenlijk exact dezelfde invulling die gerenommeerde teams als Sparta, Ajax, PSG & het segment daaronder (Feyenoord & Willem II) hanteren voor hun sociale media. Goalgetter was dan ook blij verrast bij ontdekking van het account @vvn_a3. Hier geen “fantastic game, 3 points great team”  clichés, maar een digitale tackle met gestrekt been richting vriend en vijand. Voor een nadere kennismaking met de voetbaltalenten van JO19-3 stuurde Goalgetter haar meest ‘fitte’ redactielid op pad om een training bij te wonen.

JO19-3 gaat er met gestrekt been in. Via Instagram.

Woensdagavond, Sportpark Dorrestein, veld 6, stortregen. Ondanks de aanhoudende regenval is de voltallige selectie van JO19-3 aanwezig op hun tweede trainingsavond van de week. “Deze opkomst is redelijk uniek. Kan Goalgetter niet wekelijks mee komen trainen?” stelt trainer-coach Anton Hoogenraad bij aanvang van de warming-up. De spelers denken hier anders over: “Het is echt perfect weer om FIFA te spelen…” Anton omschrijf het team als “Een leuke groep gasten die absoluut lekker kan voetballen, en zoals gebruikelijk op deze leeftijd, af en toe gewoon een schop onder de kont nodig heeft.” Dat het met de voetballende kwaliteiten wel goed zit wordt snel duidelijk. Tijdens een positiespel in een overvol zestienmetergebied lijken de spelers van JO19-3 elkaar bij vlagen haast blindelings te vinden. Middels korte combinaties wordt de bal vliegensvlug over het kunstgras verplaatst. Ver weg van de comfortabele bank, TV en PS4 of XBox lijkt er dan toch nog FIFA gespeeld te worden.

“Ons team bestaat in feite uit twee groepen die dit seizoen zijn samengevoegd” legt aanvoerder Björn de Ruiter uit. “Veel spelers kenden elkaar wel via de club, maar toch is het best mooi hoe het nu allemaal samenvalt.” Kijkend naar de stand in de competitie lijkt een gooi naar het kampioenschap zeer reëel. Net op het moment dat uw verslaggever overweegt hier een aanzienlijk geldbedrag op in te zetten volgt de reality-check: het afsluitende partijtje. Het verzorgde positiespel van eerder die avond is net als de doelgerichtheid tijdens de afwerkvorm in geen velden of wegen te bekennen. Deze wisselvalligheid blijkt een terugkerend euvel, zo moest in de recent gespeelde topper tegen Zwammerdam JO19-1 ook een 0-2 achterstand worden omgebogen in een 5-3 overwinning. Ondanks de trots door een overwinning tegen een selectieteam wordt er door de mannen een kritische kanttekening geplaatst. “Zeker bij clubs als Cabauw of Zwammerdam speel je al vrij snel in de selectie, zelfs onze Jip zou daar geselecteerd worden.

JO19-3 speelt FIFA, zowel buiten als binnen de lijnen.

Wat dat betreft is het team zeer blij met vv Nieuwerkerk. Althans, als er dan toch iets verbeterd kan worden zou het de onderlinge communicatie tussen de verschillende teams kunnen zijn. Zeker wanneer het aankomt op het bijspringen bij een tekort aan spelers. “Ook zou het mooi zijn wanneer er een Pannakooi komt”  merkt Joris (eindbaas van de team-Insta) op. “Niet dat wij daar iets aan hebben, maar misschien leuk voor de toekomstige generatie.” Na een korte stilte waarin het gewicht van deze woorden zorgvuldig wordt gewogen blijkt aanvoerder Björn daadwerkelijk de oudste geest van het team te hebben: “Toekomstige generatie? Hoe dan, die kijken alleen maar op hun telefoon!”

Seizoen 2019/2020 is voor JO19-3 het laatste seizoen voor de overstap naar het seniorenvoetbal.  Over hoe deze ingevuld wordt lopen de meningen sterk uiteen. Rick (enige Spartaan binnen het team) is hierover vrij uitgesproken: “No way dat ik op zondagochtend ga voetballen!” Zowel voor Rick als andere afvallers is het te hopen dat de instagram @vvn_a3 tegen die tijd uitkomst biedt om op de hoogte te blijven van de verrichtingen van dit team. De Goalgetterredactie blijft in ieder geval wél trouwe volger, ongeacht op welke dag er in de toekomst gespeeld gaat worden.

Heeft jouw team ook een uniek verhaal, ongeslagen status, ludieke manier van juichen of legendarische kleedkamerverhalen? Neem dan contact op met de redactie van Goalgetter en wie weet schitteren jullie in de eerstvolgende Team in Beeld. Let wel: Na de intense trainingstage bij JO19-3 kan het even duren voordat onze verslaggever weer ‘fit’ is. De voorkeur gaat dus uit naar een goed gesprek onder het genot van een goed glas bier. Véél bier.